Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Μέρκελ : “Δεν γίνεται σε κάθε ιδιωτικοποίηση να απεργούν οι Έλληνες”

Μέρκελ : “Δεν γίνεται σε κάθε ιδιωτικοποίηση να απεργούν οι Έλληνες”

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή : «Δεν είναι δυνατόν να απεργούν για κάθε ιδιωτικοποίηση που πάει να γίνει στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες.» Αυτή την απάντηση έδωσε σε ερώτηση ευρωβουλευτών για την ύφεση στην Ελληνική οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ σημείωσε ότι η ευρωζώνη, η οποία έχει πληγεί από την κρίση, θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, προχωρώντας με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μεγαλύτερη ενότητα.

“Θα εργαστώ για να διασφαλίσω ότι θα συμφωνήσουμε το Δεκέμβριο σε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την ανανέωση της οικονομικής και νομισματικής μας ένωσης”, σημείωσε.

“Αυτός θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια”, πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Δεκεμβρίου για να συζητήσουν για τις αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του στενότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.

Η Μέρκελ καθόρισε τέσσερα στοιχεία στην ομιλία της, στα οποία περιλαμβάνεται η εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοοικονομικών αγορών, η στενότερη ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και βήματα για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ως σύνολο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στα μισά του δρόμου”, σημείωσε. “Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, πρέπει να βρούμε τις δικές μας νέες λύσεις”.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι υποστηρίζει να δοθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς νέα δικαιώματα για να επεμβαίνουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, όταν αυτοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Η Μέρκελ μίλησε επίσης για την ανάγκη στενότερου συντονισμού των πολιτικών για την απασχόληση και τη φορολογία, παρ’ όλ’ αυτά επέμεινε ότι η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να είναι “φιλόδοξοι και απαιτητικοί και να μην διστάζουν μπροστά σε μια αλλαγή”, σημείωσε. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταβίβαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Παρά τις πιέσεις της για μια “βαθύτερη” ένωση, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, στην οποία θα υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και των μελών της ΕΕ που δεν είναι στην ευρωζώνη.

Μετά τις Βρυξέλλες, η Μέρκελ αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον εν μέσω των διαφορών που υπάρχουν για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Ο Κάμερον, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του, αποσύρεται σταδιακά από την Ευρώπη προς ενόχληση των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Η Βρετανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, δήλωσε παράλληλα η Μέρκελ, μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη συνάντησή της με τον Κάμερον.

“Θέλω μια ισχυρή Βρετανία εντός της ΕΕ”, σημείωσε στην ομιλία της προς τους Ευρωβουλευτές, απορρίπτοντας τις προτάσεις των ευρωσκεπτικιστών ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε