Site icon NewsIT
08:27 | 18.02.17

Μέρκελ: Έβγαλε… δωράκι για την Ελλάδα! Συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

- Τι συνέβη στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ - Ποιες παραχωρήσεις έκαναν οι δύο πλευρές - Η συμβιβαστική λύση φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση

Η συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ μπορεί να μετέθεσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε και ένα δωράκι για την Ελλάδα.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πολιτικούς είχε δύο πλευρές: Η πρώτη είναι η παραχώρηση εκ μέρους της κυρίας Λαγκάρντ να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το 2018. Η δεύτερη παραχώρηση έγινε από την κυρία Μέρκελ η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Δ.Ν.Τ. τουλάχιστον κατά ένα μέρος να είναι χαμηλότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας μετά το 2018.

Η συμβιβαστική αυτή η λύση φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι γίνεται αποδεκτή η λογική της πρότασης και γίνονται διαπραγματεύσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι ο Σόιμπλε πιέζει για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018.

Η παράλογη αυτή αξίωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών, είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για οικονομία βουντού και έκανε επίθεση για άλλη μια φορά στον Σόιμπλε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, να υπάρξει πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σύμφωνα με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη τους είπε ότι είναι πολύ κοντά η πολιτική συμφωνία.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και ο Τσακαλώτος είχε αντιπροτείνει στον Σόιμπλε 2,5% και το 1% να διατεθεί για την ανταγωνιστικότητα των μικριμεσσαίων επιχειρήσεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version