Πολιτική

Μέρκελ και Λαγκάρντ κρατούν στα χέρια τους την τύχη της Ελλάδας

Η συμφωνία Μέρκελ – Λαγκάρντ καθορίζει την τύχη της συνολικής συμφωνίας για την αξιολόγηση. Από αυτή εξαρτάται επίσης αν η χώρα μας ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (το γνωστό και ως QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το απόγευμα της Τρίτης.

Προκύπτει επίσης το πολύ σημαντικό πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια και να συνταχθεί το Staff Level Agreement (SLA), αλλά τελικά να μην υπάρξει συμφωνία. Κι΄ αυτό γιατί θα πρέπει επίσης να συμφωνηθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Αλλά ακόμα κι΄ αν συμφωνηθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα, μπορεί να μην υπάρξει τελική συμφωνία και συνεπώς ούτε ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, αν δεν συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόχειρα πρακτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι “ θα κλείσει το SLA, θα κλείσει η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα κλείσουν προσωρινά- που λέμε οκ μπορούμε να ζήσουμε με αυτά- αν δούμε τι θα είναι τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, αν δούμε τι θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Γιατί απ΄ ότι κατάλαβα, η συζήτηση της Μέρκελ και της Λαγκάρντ οδηγεί το ΔΝΤ που λέει ότι θέλω μεγαλύτερη σαφήνεια γι΄ αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Αρα, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτή η αποσαφήνιση. Είναι καλή; Είναι αρκετά καλή; Δίνει στους επενδυτές στους Ελληνες και στους ξένους και στον ελληνικό λαό μία καλή εικόνα για το διάδρομο που έχουν μπροστά τους τα επόμενα 2,3, 4 χρόνια; Αρα, μπορεί να κλείσει όλο το πακέτο, να ξέρουμε όλα τα στοιχεία. Οχι να ξέρουμε ότι είναι SLA, να ξέρουμε τι είναι τα μέτρα, αλλά να ξέρουμε και τι θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας μετά το 2018, να ξέρουμε και τι θα είναι τα μέτρα για το χρέος”.

Ο ίδιος πάντως, δήλωσε αισιόδοξος, παρότι τόνισε επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη συμφωνία, ούτε τα μέτρα που θα συμφωνηθούν. Επισήμανε επίσης, ότι δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα, δηλαδή η αξιολόγηση, τα μέτρα και τα αντίμετρα, καθώς και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Οσον αφορά στην ποσοτική χαλάρωση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, το διακύβευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι “δεν θα σου πει ο Draghi, αν μπαίνεις ή δεν μπαίνεις στο QE. Η αλήθεια είναι όμως, ότι εγώ έχω μια αισιοδοξία ότι αν δουν αυτά και κλείσει η συμφωνία στις 20 Μαρτίου, τότε θα δούμε πόσο θα είναι τα πλεονάσματα και για πόσα χρόνια θα είναι τόσο ψηλά.

Εγώ δεν έχω κάνει καμία δέσμευση στο Eurogroup. Έχω πει ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα. Αν δεν το δω όλο το πακέτο, δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία σε αυτό. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα και προφανώς, αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά από τη διαδικασία του QE, γιατί αφού το ΔΝΤ λέει ότι «αυτό με καλύπτει, άρα είναι σε καλό δρόμο το ελληνικό χρέος» θα είναι και σε καλό δρόμο και για την ΕΚΤ”.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού
49 «παρών» και 3 απόντες. Τασούλα ψήφισαν Σαμαράς και Σαλμάς. Γιαννίτση ψήφισαν Θρασκιά και Παππάς. Κατσέλη ψήφισαν Λινού και Παπαϊωάννου. «Παρών» από Τζάκρη, Στίγκα, Αποστολάκη, Χρηστίδου, Χουρδάκη
Με 160 ψήφους ο Τασούλας στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: 40 Κατσέλη, 34 Γιαννίτσης, 14 Κυριακού