Δευτέρα, 21 Οκτ.
21oC Αθήνα

Μέρκελ και Ολάντ άκουσαν από τον Σουλτς πού θα το πάει ο Αλέξης Τσίπρας

Μέρκελ και Ολάντ άκουσαν από τον Σουλτς πού θα το πάει ο Αλέξης Τσίπρας

Τα μάτια όλης της Ευρώπης βρίσκονται από τη μία στο Μέγαρο Μαξίμου και τη νέα ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη στο Στρασβούργο, σε ένα μικρό εστιατόριο, όπου βρέθηκαν το απόγευμα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Μπορεί το δείπνο να χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή ανεπίσημο και δεν υπήρξαν δηλώσεις, αλλά όλος ο πλανήτης γνωρίζει πολύ καλά πως στο μενού της συζήτησης βρέθηκε η Ελλάδα και η στάση της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το ανεπίσημο δείπνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ άκουσαν με τα αυτιά τους και όχι μέσα από ειδησεογραφικά πρακτορεία, όλα όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά δια στόματος του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος χτες επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, είναι σίγουρο πως ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα περιέγραψε με τα καλύτερα λόγια στους δύο ευρωπαίους ηγέτες τη στάση της ελληνικής πλευράς, κάτι που φάνηκε και όσο βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, σε συνέντευξή του, αποκάλυψε πως είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως εάν σκοπεύει να συγκρουστεί με την Ευρώπη τότε θα χάσει.

Πριν ωστόσο ακούσει τα όσα κόμιζε ο Μάρτιν Σουλτς το Βερολίνο είχε δείξει ήδη πως βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Αθήνα, με πηγές της καγκελαρίας να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άνγκελα Μέρκελ να μην δει ούτε επίσημα ούτε και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής τον έλληνα πρωθυπουργό.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εστιατόριο υπήρχε διαμαρτυρία από το NPA, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα Κάτω Ρήνου, όπου οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τη λιτότητα στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ένας εκ των διαδηλωτών τόνισε την αναγκαιότητα  τερματισμού των μέτρων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη, ειδικά «το “όχι” των Ελλήνων στα μέτρα λιτότητας» στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Στα περιττά στοιχεία αυτής της συνάντησης ήταν το γεγονός πως άνθρωποι του εστιατοριου μιλώντας στην εφημερίδα Les Dernières Nouvelles d’Alsace δήλωσαν πως προετοίμασαν ένα λιτό κλασικό δείπνο, που δεν ξεπερνούσε τα 38 ευρώ το άτομο, χωρίς ποτό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε