Τρίτη, 8 Οκτ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας – Μέρκελ: Έντιμο συμβιβασμό ψάχνει η Αθήνα, σφυρίζει αδιάφορα το Βερολίνο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Η οριακή κατάσταση στα ταμεία και το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση στο τραπέζι
– Στην “καλή χημεία” με την Α. Μέρκελ “ποντάρει” ο Α. Τσίπρας
– Τα τέσσερα όχι του Μαξίμου στις απαιτήσεις των δανειστών
– Τι ζητάει και τι συζητάει το η Γερμανία στη διαπραγμάτευση
– Στις 15.30 η συνάντηση των δυο ηγετών

“Είναι πάντα καλές οι συναντήσεις των ηγετών” είπε μάλλον ψυχρά ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, μερικές μόλις ώρες πριν τη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και φάνηκε να στέλνει ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι η Γερμανική πλευρά δεν έχει ικανοποιηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης στο μήνα που έχει μεσολαβήσει από την τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών.

Το Βερολίνο φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα μάλλον … αδιαφορίας ωστόσο το Μαξίμου φαίνεται πως στηρίζει πολλά σε αυτό το τετ α τετ των δύο ηγετών.

“Αυτό δεν μας απασχολεί” έλεγαν πηγές του Μαξίμου, “το θέμα είναι να βγει κάτι θετικό από τη συνάντηση”

Στη συνάντηση που θα γίνει στις 15:30 ο Α. Τσίπρας θέλει να κάνει σαφές στην Καγκελάριο πως η Ελλάδα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της από το περασμένο καλοκαίρι χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τους εταίρους και πως πλέον είναι καιρός να φανεί έμπρακτα η Ευρωπαική στήριξη χωρίς αγκυλώσεις.

Η Αθήνα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς την πραγματική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει με τα Ταμειακά αποθέματα να στερεύουν ώστε να φέρει προ των ευθυνών τους τους εταίρους ενώ παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε θέματα όπως αυτά των οριζόντιων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά αλλά και οριζόντιες αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Η χώρα επιθυμεί λύση, αναμένεται να πει ο κ. Τσίπρας στην Α. Μέρκελ, μια λύση που δεν θα την εγκλωβίζει όμως στη δίνη του χρέους.

Η Αθήνα ωστόσο περιμένει ότι η Καγκελάριος για ακόμη μια φορά θα δείξει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ωστόσο αυτή τη φορά το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση και πως εάν και δεν αναμένεται κάποιο αποτέλεσμα στο Eurogroup της Ρίγας θα ανοίξει ο δρόμος για εκείνο του Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε