Site icon NewsIT

Μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα αναδρομικά – Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης

05.11.2018 | 07:25
Τσίπρας

Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τελειώσει με όλες τις κοινοβουλευτικές εκκρεμότητες που έχει καθώς στο τέλος του πρώτου μήνα του 2019 αναμένεται να ψηφιστεί στην ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών ώστε στην συνέχεια να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τότε η κυβέρνηση αναμένεται να μετρήσει τις κοινοβουλευτικές αντοχές της και τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Το γεγονός αυτό διαμορφώνει μοιραία και την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί λίγο πολύ στα τέλη του Ιανουαρίου. Φυσικά ο χρόνος αυτός είναι μακριά από τον Μάρτιο όπου ο πρωθυπουργός έχει δώσει νέο ραντεβού με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο και σίγουρα έχει τέσσερις μήνες απόσταση από τον Μάιο που η κυβέρνηση θα ήθελε να αναμετρηθεί εκλογικά με την ΝΔ.

Ο προγραμματισμός πάντως που έχει το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι τον Νοέμβριο θα περάσουν από τη Βουλή όλα τα θετικά μέτρα που έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση προκειμένου λίγο πριν τις γιορτές να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στον οποίο ο πρωθυπουργός θα δώσει άτυπα την μορφή της ψήφου εμπιστοσύνης.

Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση θα έχει σχεδόν μόνιμα στην ημερήσια διάταξη το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ιδιαίτερα το άρθρο που αφορά τον διαχωρισμό Πολιτείας και Εκκλησίας καθώς και το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Με βάση μάλιστα τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στους πέντε υπουργούς από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με σκάνδαλα στην υγεία, η ανάδειξη του νόμου αυτού ως προτεραιότητα αναμένεται να επισκιάσει κάθε άλλο θέμα.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέσα από αυτές τις διαδικασίες να αναδειχθεί ένα νέο μέτωπο -με βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα- κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς του δημοσίου βίου.

Το μέτωπο αυτό θα μπορούσε μάλιστα να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε κάποια στιγμή πράξη την απειλή του και κατέθετε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Αναδρομικά κι άλλα μέτρα

Με βάση λοιπόν αυτό το χρονοδιάγραμμα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έρθουν στην ελληνική Βουλή όλες οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έτσι αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα δουν στους λογαριασμούς τους ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το οποίο θα προέρχεται από τα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται.

Ακόμα μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου το υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει να καταθέσει το σχέδιο νόμου που προβλέπει μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αφορά στις εισφορές περίπου 250.000 ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ με την εισφορά για κύρια ασφάλιση να μειώνεται από 20% σε 13,33%. Η μείωση για τους αγρότες υπολογίζεται πως και αυτή θα αγγίξει το 35%.

Επίσης ένα σημαντικό μέτρο το οποίο αναμένεται να έρθει στην Βουλή είναι η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων σε βάθος τετραετίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το συγκεκριμένο αντίμετρο για τις ψηφισμένες μειώσεις των συντάξεων πρόβλεπε πτώση του από το 29% στο 26%, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πίσω προκειμένου να κερδίσει τις περικοπές στα επιδόματα της γ’ ηλικίας.

Στη Βουλή αναμένεται να εισαχθεί ο νόμος για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 50% για περιουσίες έως 150.000 ευρώ. Το 2019 η μείωση θα είναι 10% και το 2020, 20%.

Η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών, βρίσκεται ακόμα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως επίσης το επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους έως 200 ευρώ, οι 3.000 προσλήψεις για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και οι 4.500 προσλήψεις καθηγητών στα ειδικά σχολεία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version