Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με φόντο και τις εκτιμήσεις των Η.Π.Α. ότι είναι πιθανό το Ιράν να απαντήσει με χτύπημα στο Ισραήλ έως αύριο, Παρασκευή (09.08.24).
Με το βλέμμα στραμμένο σε Έλληνες και Κύπριους πολίτες, που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα και η Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για την ασφαλή απομάκρυνσή τους, εφόσον χρειαστεί, αλλά και πολιτών άλλων χωρών, αν ζητηθεί η συνδρομή μας.
Ο ρόλος της φρεγάτας «Κουντουριώτης»
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις λύσεις που συζητούνται είναι να συνδράμει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η οποία συμμετέχει στην αποστολή ναυτικών δυνάμεων που τελεί υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., και αυτή την περίοδο πλέει ανοιχτά του Λιβάνου.
Επιπλέον, έχει συζητηθεί και η συνδρομή άλλων πλοίων αλλά και αεροπορικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όμως, ανοιχτός είναι ο δίαυλος επικοινωνίας και με συμμάχους για την περίπτωση κινδύνου της Μεγαλονήσου από παρεκτροπές πυραύλων από τα χτυπήματα στην επικίνδυνη αυτή ζώνη, με την οποία η Κύπρος γειτνιάζει.
Ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις
Ταυτόχρονα, η Αθήνα, σε ετοιμότητα, εξετάζει πως θα καταφέρει να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και σε οικονομικό επίπεδο από αυτή την γεωπολιτική κρίση που απειλεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Η ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο εκτίναξης του πληθωρισμού, καθώς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις μεταφορές, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και η αύξηση των ναύλων, θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου παράγεται στην περιοχή της εύφλεκτης Μέσης Ανατολής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση αλλά και η Ε.Ε. ανησυχούν και για την προοπτική να υπάρξει νέο «τσουνάμι» μεταναστευτικών ροών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπουν επίσης κινδύνους από μία περαιτέρω περιφερειακή αποσταθεροποίηση και στον τουρισμό, και όχι μόνο από επισκέπτες χωρών της Μέσης Ανατολής.