Μαστίγιο και καρότο. Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο ενός Eurogroup, για άλλη μια φορά πήρε τα χρήματα, αλλά με όρους. Και μάλιστα αυστηρούς. Τα χρήματα δόθηκαν, αλλά η δόση είναι «τσεκουρεμένη», αντί για 8,1 δισ. στα ταμεία του ελληνικού κράτους θα μπουν, τμηματικά και αν εκπληρωθούν οι όροι, 6,8 δισ. ευρώ.
Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα στον Ιούλιο υπό την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις. Μετάφραση: οι εταίροι και δανειστές απαιτούν να δουν αποτελέσματα στη διαθεσιμότητα για να εκταμιεύσουν τα χρήματα.
Το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για να εγκρίνει τη δόση των 1,8 δισ. ευρώ του Αυγούστου, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται και το τελευταίο 1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη.
Για να πάρουμε αυτή την τελευταία δόση θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ, η αποπληρωμή των οφειλομένων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και να έχει εγκριθεί ο κώδικας δικηγόρων.
Τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP).
Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.
Αυτό σημαίνει ότι από τον EFSF αναμένεται να εκταμιευθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα SMP θα επιστραφούν 2 δισ. ευρώ.
Οι εταίροι περιμένουν από την Ελλάδα να τηρήσει τα προαπαιτούμενα τις επόμενες μέρες, υιοθετώντας το πολυνομοσχέδιο, τις νομοθετικές πράξεις για την κινητικότητα στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Διαβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ ερωτηθείς γιατί το συνολικό ποσό είναι 6,8 δισ. ευρώ, ενώ γίνονταν λόγος για 8,1 δισ. ευρώ, απάντησε (με νόημα) ότι “εμείς βαδίσαμε σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα”.
Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, δε διαφαίνεται χρηματοδοτικό κενό στο ορατό μέλλον για την Ελλάδα και πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο στα τέλη του 2014, θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισής του.
Σχετικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει με το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης είπε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα.
Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε πολλούς τομείς, γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργηθεί απασχόληση είπε ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν.
«Πρέπει να επισπευσθεί η φορολογική μεταρρύθμιση όχι μόνο για την αύξηση των εσόδων, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να γίνει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο όχι μόνο για οικονομίες αλλά για να υπάρξει ένας πραγματικός δημόσιος τομέας που θα προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες», είπε.
Σύμφωνα με τον Φινλανδό Επίτροπο «οι τιμές δεν μειώνονται στην Ελλάδα εξαιτίας των εμποδίων που υπάρχουν στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος».
Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ενώ ζήτησε να υπάρξει μια δυναμική το επόμενο διάστημα.
Το ΔΝΤ δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας «γιατί είμαστε εταίροι στο πλαίσιο της τρόικας» ξεκαθάρισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας ότι στις 24 Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει δόση 1,8 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είπε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο δημοσιονομικό τομέα, φέτος θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα και όλα δείχνουν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος». Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αφού αναφέρθηκε στα 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον Μηχανισμό και τα 2 δισ. ευρώ σε επιστροφές κερδών, σημείωσε ότι με τη δόση του Ιουνίου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας τα 131 από τα συνολικά 145 δισ. ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περικοπές: Πως μπήκαν προς το παρόν στο ψυγείο – Πότε ελήφθη η απόφαση
Ασυνήθιστη παρέμβαση ΔΝΤ που προειδοποιεί την ευρωζώνη
Η Κομισιόν έδωσε το “πράσινο φως” για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ