Πολιτική

Μετά τη 13η σύνταξη επιστρέφει και η 14η; Τα σχέδια του Μαξίμου

Με την ψήφιση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις ξεκινάει η εβδομάδα στη Βουλή και κλείνει με το πακέτο μέτρων το οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο και το οποίο αναμένεται να περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του στην Ήπειρο μίλησε και για νέα θετικά μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν ακόμα και τη επιστροφή της 14ης σύνταξης βάζοντας με αυτό τον τρόπο τα πρώτο σημαντικό δίλημμα για τις εθνικές εκλογές.

[read4more]

Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκαν τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην διακαναλική συνέντευξη που έδωσε για την κατάργηση του 5ήμερου «μετά από συνεννόηση εργοδότη-εργαζομένου» αλλά και την απαξιωτική αναφορά του (σ.σ «ξενδιάντροπο προεκλογικό επίδομα») στην μόνιμη καταβολή της 13ης σύνταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει να μιλά προγραμματικά και επιλέγει τη μαύρη προπαγάνδα, με σύσταση και των επικοινωνιολόγων του, για να κρύψει τις πραγματικές του θέσεις.

«Διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός στη πολιτική ζωή του τόπου που κάθε φορά που αναγκάζεται να μιλήσει προγραμματικά, ο λόγος του δε μοιάζει με υπόσχεση αλλά με απειλή», είπε και πρόσθεσε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Μια ήταν με το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Την άλλη με τη κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων. Την τρίτη με το 8άωρο που είναι ξεπερασμένο. Προχθές με τη 13η σύνταξη που είναι ανέφικτη και λαϊκισμός. Σήμερα (σ.σ. χθες) όμως κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, το τερμάτισε. Έσπασε όλα τα κοντέρ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι χορηγός μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στη δήλωση Μητσοτάκη για 7ημερη εργασία, λέγοντας ότι αντί να δεσμευθεί για τη διατήρηση της μόνιμης 13ης σύνταξης που θα ψηφιστεί στη Βουλή, δεσμεύθηκε για τη κατάργηση του 5ήμερου και τη καθιέρωση 7ήμερης εργασίας.

Φωτογραφία InTime News

«Να συνάπτεται λέει επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει επταήμερη εργασία αντί για πενθήμερη είπε ο πρωθυπουργός. Να μην υπάρχουν δηλαδή ούτε Κυριακές, ούτε γιορτές, ούτε σχόλες για τους εργαζόμενους. Και όλο αυτό λέει στο όνομα της προόδου που εμείς δε καταλαβαίνουμε γιατί είμαστε κολλημένοι. Γιατί βρε αδελφέ, όλο αυτό θα γίνεται με τη συμφωνία του εργαζόμενου. Που σε μια αγορά εργασίας με  ένα εκατομμύριο άνεργους, θα συμφωνεί με απολύτως ισότιμους όρους με τον εργοδότη, να δουλεύει ήλιο με ήλιο και χωρίς σχόλες για να μην απολυθεί.

Τι ωραία ιδέα ρε παιδιά; Ούτε τα γεράκια του ΔΝΤ δε μας τη πρότειναν τόσο καιρό. Τελικά, τον έχουμε αδικήσει τον άνθρωπο. Τον κατηγορούμε ότι θέλει να γυρίσει τη χώρα στην εποχή των μνημονίων, πίσω στο 2014, ενώ με αυτά που προτείνει αποδεικνύει ότι έχει όραμα πιο μεγάλο. Να μας οδηγήσει κατευθείαν πίσω στον 18ο αιώνα. Στην εποχή του εργασιακού Μεσαίωνα».

Με αφορμή τα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα στην Βουλή και τα οποία αφορούν και  μόνιμες ελαφρύνσεις ο πρωθυπουργός είπε: «Μια μας λένε τα μέτρα είναι δικά τους και τα αντιγράφουμε. Την άλλη μας λένε είναι άκρατος λαϊκισμός. Μια μας λένε ότι η 13η είναι καλοδεχούμενη αλλά μισή σύνταξη και έπρεπε να δοθεί περισσότερο. Την άλλη μας λένε ότι είναι ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα. Αυτό αγαπητοί φίλοι, δεν είναι απλά αμηχανία αλλά πολιτικός αυτοεξευτελισμός. Διότι κύριε Μητσοτάκη αν η 13η σύνταξη είναι ξεδιάντροπο επίδομα, τι διαμαρτύρεσαι που δεν είναι μεγαλύτερη; Και αν είναι ανέφικτος λαϊκισμός με τον οποίο συνεχίζεις να μη συμφωνείς και για αυτό σήμερα δε δεσμεύτηκες αν εκλεγείς να τη διατηρήσεις, τότε γιατί θα έρθεις να τη ψηφίσεις μεθαύριο; Γιατί εκτός από πολιτικό βέρτιγκο, δεν έχεις και το θάρρος, τη πολιτική εντιμότητα να πεις διαφωνώ και δε θα τη ψηφίσω».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας