Site icon NewsIT
06:35 | 29.03.24

Μετά την πρόταση δυσπιστίας το Μαξίμου ψάχνει τους αντικαταστάτες Μπρατάκου και Παπασταύρου: Επικρατέστεροι Μυλωνάκης και Παπαθάνασης

Μετά την πρόταση δυσπιστίας το Μαξίμου ψάχνει τους αντικαταστάτες Μπρατάκου και Παπασταύρου: Επικρατέστεροι Μυλωνάκης και Παπαθάνασης

Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας με τους μηχανοδηγούς το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024. Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ευαγγελία Τσικρίκα

Με σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι τη χώρα την κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων εκπροσώπων του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, η οποία απορρίφθηκε με 159 ψήφους… Αυτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. και του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τους “Σπαρτιάτες”, Χάρη Κατσιβαρδά.

Λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την πρόταση δυσπιστίας, και δη στο ΠΑΣΟΚ, για σύμπλευση με οικονομικά συμφέροντα με στόχο να αποσταθεροποιήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση, και απέκρουσε κάθε φωνή περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών.

Παραίτηση Παπασταύρου και Μπρατάκου

Η κοινοβουλευτική διαδικασία, λίγο πριν ολοκληρωθεί, σημαδεύτηκε και με την παραίτηση δύο πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου.

“Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα” τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, κι ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση από τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι οι δύο υπουργοί πήγαν στο σπίτι του εκδότη της εφημερίδας “Το Βήμα”, Βαγγέλη Μαρινάκη, το βράδυ της Κυριακής, δήλωση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Η αντικατάσταση των δύο υπουργών είναι θέμα χρόνου, χωρίς ακόμη να είναι σαφές αν θα συνοδευτεί με γενικότερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Επικρατέστεροι αντικαταστάστες θεωρούνται ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, έμπιστος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Μυλωνάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Ολομέτωπη επίθεση στον Ν. Ανδρουλάκη

Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο του κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Επιχειρώντας να αναδείξει σύμπλευση με οικονομικά συμφέροντα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές ότι ο κ. Ανδρουλάκης γνώριζε το επίμαχο δημοσίευμα περί μονταζιέρας στις ηχητικές συνομιλίες του σταθμάρχη, πριν τυπωθεί η εφημερίδα. “Προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας” δήλωσε, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο αντίστοιχα για τις υποκλοπές, το κράτος δικαίου ή ακόμη και την ακρίβεια.

“Πρόθυμος ο Ανδρουλάκης μεταλλάσσει το ΠΑΣΟΚ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και σε ουρά δημοσιευμάτων” τόνισε, προσθέτοντας: “Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα το οποίο διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται ότι ουσιαστικά έχει αναιρεθεί από ότι βγήκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά. Ένα δημοσίευμα το οποίο δεν λέει τίποτα το καινούργιο. Υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα. Βλέπατε μπροστά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση

Παράλληλα μίλησε για ταύτιση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. “Κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις” δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφή μηνύματα.

“Δεν θα συγκυβερνήσω” είπε, “με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά. Ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξούσιων. Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν” πρόσθεσε με έμφαση.

Δριμύ κατηγορώ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή τη δήλωση του για άμεση προσφυγή σε εκλογές, με τη συνδρομή διεθνών παρατηρητών.

“Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας των εκλογών και αποχώρησης της κυβέρνησης. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τις εκλογές και τη μετάβαση της εξουσίας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89 – ’90, ούτε το 2000 για να έρθει να το αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης” δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Κ. Μητσοτάκης. “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος. Αυτή είναι η μία όψη. Η άλλη είναι ότι είναι φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Κάθε μέρα εξακοντίζει και μια σαχλαμάρα” πρόσθεσε.

“Καμία συγκάλυψη”

Επί της ουσίας της Πρότασης Δυσπιστίας, ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών, ενώ πέταξε το γάντι στα κόμματα που κατηγορούν τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ότι “κρύβεται πίσω από την ασυλία του”, λέγοντας ότι αν κρίνουν ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο, να το τεκμηριώσουν και να καταθέσουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version