Κλέινοντας την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής δήλωσε ανοικτός στην πρόταση του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Κώστα Σκανδαλίδη για δημιουργία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο του προκειμένου όπως είπε να δούμε πως θα φέρουμε τους νέους στην πολιτική αλλά και το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Να καθίσουμε είπε «να συζητήσουμε και θα βρεθούν κοινοί τόποι, αλλά και εσείς να μην κλείνετε τους δρόμους. Να επαναπροσδιορίσετε τις θέσεις σας και να υπάρξει μια χαραμάδα…» Μια εμφανή προσάθεια για να σπάσει το «μπλόκο» των 103 βουλευτών που έχει σχηματιστεί από ΝΔ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και δύο Ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έστρεψε τα πυρά του στη ΝΔ λέγοντας «αφού πιστεύεται ότι θα έρθετε με ορμή να κυβερνήσετε γιατί φοβάστε την απλή αναλογική… Κάντε υπομονή – είπε- υπομονή για τρία χρόνια, μια και υποτρίζεται την πολιτική σταθερότητα και στο τέλος της τετραετίας θα δούμε τι θα αποφασίσει ο λαός.
Καταλόγισε στη ΝΔ αμηχανία και υποκρισία και ότι χάνει τον χρόνο της και αντί να αναλύει τα λάθη της και να ετοιμάσει νέες προτάσεις ζητάει εκλογές και μας λέει ότι εάν τις κερδίσει θα επαναφέρει τον εκτρωματικό της εκλογικό νόμο. Πρότεινε μάλιστα σκωπτικά στη ΝΔ ότι με τα νέα πολιτικά δεδομένα να αυξήσει το μπόνους των 50 σε 80 έδρες γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει και πάλι.
Ο ελληνικός λαός, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ζήσει και υποστήριξε τις σταθερές κυβερνήσεις αλλά από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση δεν μπόρεσαν να την αναχαιτίσουν. Αντίθετα ο λαός από το 2011 επιλέγει συγκυβερνήσεις ακόμα και κομμάτων με μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις. Αυτό είναι που θα πρέπει να ενισχύσουμε;
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Κουρουμπλής κατέθεσε την προσωπική του άποψη από ισχυρές κυβερνήσεις λέγοντας πως «η ζωή του βουλευτή μέσα σε αυτές είναι ένα μαρτύριο…» ενώ αυτοκριτικά γα όσα είχε αναφέρει ότι “εάν ισχύσει η απλή αναλογική θα έχουμε ακυβερνησία” είπε πως ήταν προσωπικές του απόψεις αλλά έχει μάθει να λειτουργεί και να υπακούει σε συλλογικές αποφάσεις. Και μάλιστα ενός κόμματος που πάντοτε είχε ως αρχήτην απλή αναλογική.
Για την ψήφο στα 17 επέκρινε την άρνηση της ΝΔ λέγοντας πως τα ίδια έλεγε και για την ψήφο στα 18 και «ισχυροποίησε» το επιχείρημά του λέγοντας πως τα παιδιά αυτά σήμερα στα 17 τους χειρίζονται το διαδίκτυο καλύτερα από όλους με ταχύτητες φωτός, και έχουν ζήσει την κρίση μέσα στις οικογένειές τους και είναι πλέον πολύ ώριμα.