"Περιζήτητος" έγινε ξαφνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά τον...
Μπαράκ Ομπάμα, που κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου να επισκεφτεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου, σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τον κάλεσε να επισκεφτεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η κ.Μέρκελ επιθυμεί να συναντηθεί με τον κ.Παπανδρέου, πριν την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και μάλιστα λίγες μέρες μετά την ένταση που προκαλούν στις διμερείς σχέσεις από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του γερμανικού Τύπου.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν “μεγάλη επιτυχία” του Έλληνα πρέσβη την πρόσκληση Ομπάμα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα και την ώρα που μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες έχουν αγοράσει μεγάλο μέρος του χρέους της.
Πρόκειται για κάποιους άλλους για “σφήνα των Αμερικανών” στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτή τη δύσκολη περίπτωση με τις ΗΠΑ να δηλώνουν “παρών” ίσως όχι χωρίς ανταλλάγματα.
Κάποιοι μιλούν για πολιτική στήριξη, ενώ άλλοι θυμίζουν τον ερχομό σήμερα στην Αθήνα- αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια- του διαμεσολαβητή για το όνομα.
Υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Ο Λευκός Οίκος είχε πιστέψει ότι οι δύο πλευρές είναι ένα βήμα πριν τη συμφωνία και σίγουρα ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης βρίσκονται στην κορύφωσή τους οι διαπραγματεύσεις και στο Κυπριακό.
Πληροφορίες μιλούν για … δώρο Ομπάμα στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι την ημέρα της επίσκεψης θα ανακοινώσει την άρση της βίζας.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως οι Αμερικανοί θα θέσουν και το ζήτημα της αύξησης της Ελληνικής συμμετοχής στη δύναμη του Αφγανιστάν.
Βέβαιο θεωρείται ότι είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά στο τραπέζι θα πέσουν και τα ελληνοτουρκικά. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι επιθυμούν απευθείας διαπραγματεύσεις των δυο χωρών χωρίς δική τους φυσική παρουσία.
Ανοιχτά θέματα πολλά, οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν τουλάχιστον πολιτική στήριξη στην Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης, όμως παραμένει το ερώτημα: ποια είναι τα ανταλλάγματα που ως συνήθως θα ζητήσουν;