Τη συνάντηση για το μεταναστευτικό συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 28 και 29 Ιουνίου και θα ασχοληθεί με τα παραπάνω ζητήματα, και συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 16 χώρες.
Στις Βρυξέλλες, στην Άτυπη Συνάντηση Εργασίας για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. #EUCO #MigrationEU pic.twitter.com/dHf5PLu4N6
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 24, 2018
Family photo at the informal working meeting on #migrationEU and asylum issues https://t.co/EjHHOdCcUX
— European Commission (@EU_Commission) June 24, 2018
Η θέση της Μέρκελ για το μεταναστευτικό
«Ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πώς θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της για την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πώς θα αντιμετωπίσουμε δίκαια ο ένας τον άλλον μέσα στον χώρο Σένγκεν, πώς θα μπορέσουμε να βρουμε μια εύλογη ισορροπία», δήλωσε ακόμη η Μέρκελ και πρόσθεσε:
«Τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον — δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν. Αυτή η αναζήτηση ενός ‘modus vivendi’ και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες. Σήμερα ειναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη ανταλλαγή, τίποτε περισσοτερο και τίποτε λιγότερο. Για το αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες ημέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική».
Οι… δεσμεύσεις της Ισπανίας
Η Ισπανία είναι δεσμευμένη σε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση, δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais που δημοσιεύεται σήμερα, μερικές ώρες πριν από τη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για μια άτυπη σύνοδο πάνω στο θέμα αυτό.
Ο Σάντσεθ ανέβασε το θέμα της μετανάστευσης στην ατζέντα λίγο αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υποδεχόμενος το Aquarius, ένα πλοίο μη κυβερνητικής οργάνωσης που μετέφερε 629 μετανάστες και στο οποίο απαγορεύθηκε να πιάσει λιμάνι στην Ιταλία και τη Μάλτα, πυροδοτώντας μια διεθνή κρίση για το πώς η ΕΕ αντιμετωπίζει την παράτυπη μετανάστευση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής απάντηση. Με το Aquarius κάναμε μια χειρονομία αλληλεγγύης, όμως μια ανθρωπιστική κρίση είναι ένα πράγμα και η μεταναστευτική πολιτική ένα άλλο. Και αυτή η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να έχει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο Σάντσεθ.
Η τρέχουσα κρίσης σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απουσία ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» με χώρες όπως η Ιταλία που επωμίσθηκαν το μεγαλύτερο βάρος της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο Σάντσεθ.
Συνάντηση Σάντσεθ – Μακρόν
Χθες Σάββατο, μια ημέρα αφού έδωσε τη συνέντευξη, ο Σάντσεθ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξη τους σε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η επεξεργασία των αιτούντων άσυλο θα γίνεται σε κλειστά κέντρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο Σάντσεθ μίλησε επίσης για τη νομοθετική ατζέντα του σ’ αυτή την πρώτη συνέντευξή του σε εφημερίδα αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά τη δραματική ανατροπή του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Ο Σάντσεθ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου έχει μόνο 84 έδρες στην 350μελή βουλή και ενδέχεται να χρειαστεί να πασχίσει για να ανατρέψει νομοθεσία που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, πρότεινε τη μεταρρύθμιση προηγούμενων νόμων και την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για την προστασία ευάλωτων εργατών.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε σε εργάτες της εταιρείας διανομής Deliveroo και αυτούς της αποκαλούμενης «gig economy» (σ.σ.: η οικονομία της ευκαιριακής εργασίας, στην οποία επικρατούν ευέλικτες και προσωρινές μορφές απασχόλησης).
Η Ισπανία θα αυξήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα που παρουσιάζει προβλήματα, δήλωσε ο Σάντσεθ.
Η… ευθανασία
Μεταξύ των πολιτικών που συζητούνται είναι μια πρόταση να νομιμοποιηθεί μέχρι το 2020 η ευθανασία, μέτρα για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών και η απομάκρυνση του λειψάνου του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο από το μνημείο του Εμφυλίου Πολέμου που υπάρχει κοντά στη Μαδρίτη.
Ο Σάντσεθ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί στις 9 Ιουλίου με τον καταλανό ηγέτη Κιμ Τόρα, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει ακόμη να μειώσει τις εντάσεις με την Καταλονία, έπειτα από την αποτυχημένη περυσινή απόπειρα απόσχισης.
«Ο καιρός που η κυβέρνηση όξυνε τα προβλήματα με την Καταλονία έχει παρέλθει. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και την πίστη που χάθηκαν στα χρόνια που διήρκεσε η σύγκρουση ανάμεσα στη Μαδρίτη και την περιφερειακή καταλανική κυβέρνηση», δήλωσε.
Ο Σάντσεθ είπε ακόμη πως οι φυλακισμένοι αυτονομιστές ηγέτες, που περιμένουν να δικασθούν στη Μαδρίτη με κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη απόσχιση, θα μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις στην Καταλονία, κάτι που αποτελεί αίτημα τις καταλανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία. Δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνει αυτή η κίνηση.
«Η θέση μου είναι πως το πιο λογικό πράγμα θα ήταν, μόλις ολοκληρωθεί η αρχική έρευνα, οι κρατούμενοι να μεταφερθούν. Η εύλογη λύση είναι οι κρατούμενοι, ιδιαίτερα οι προφυλακισμένοι, να είναι κοντά στις οικογένειές τους και στις νομικές ομάδες τους», δήλωσε.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ