Και αυτό γιατί κοινή ήταν η αίσθηση ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν τραβάει, είχαν γίνει μάλιστα σχετικές μυστικές μετρήσεις και συνεπώς έπρεπε να αναζητηθεί αντίπαλο δέος απέναντι στο “παλαιοκομματικό” προφίλ της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία ήταν και είναι το φαβορί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για τον αρχηγό ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.
Η Χαριλάου Τρικούπη θορυβήθηκε από την έντονη κινητικότητα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ και το ενδεχόμενο να προκύψει μια υποψηφιότητα τύπου Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο σημειωτέον έγινε πρόταση αλλά δεν αποδέχθηκε ή κάποια άλλη υποψηφιότητα κόντρα στην κ. Γεννηματά που θα συσπείρωνε “μεταρρυθμιστικές” δυνάμεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γι΄ αυτό το λόγο λένε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρά το καλό κλίμα που υπήρχε στις συναντήσεις των αντιπροσωπειών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ αποφάσισε να κλείσει την πόρτα της συνεννόησης με αφορμή το φλερτ του Σ Θεοδωράκη με την ηγεσία της ΝΔ που άφηνε ανοιχτό επίσης το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας.
Με δεδομένη πλέον την απόφαση της κ. Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει εκλογικά με το σχήμα της υπάρχουσας Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όσοι το επιθυμούν ας προσέλθουν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που “αλληθωρίζουν” πια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ που αναζητά ακόμη πρόσωπο να ηγηθεί των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.
Παρά τα όσα γράφουν και λένε στελέχη όπως η Αννα Διαμαντοπούλου δεν φέρονται διατεθειμένα να αναλάβουν τέτοιου είδους ευθύνες καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αυτή τη στιγμή παρα τις διαφορές να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των “μεταρρυθμιστών”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν είναι τυχαίο ότι ότι στην παρουσίαση του βιβλίου του φιλελεύθερου Γιάννη Αβραντίνη για την Παιδεία βρέθηκαν μαζί Κ.Μητσοτάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Στ. Θεοδωράκης, Π.Πικραμμένος, Γ. Καμίνης, Β. Κοντογιαννόπουλος, Στ. Μάνος, Α. Ανδριανόπουλος, Μ. Ξαφά, Θ. Σκυλακάκης, Ε. Στυλιανίδης οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης και Άδ.Γεωργιάδης, οι βουλευτές της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη, Κ. Καραγκούνης Τ. Δημοσχάκης, Θ. Μπούρας και Μ. Χαρακόπουλος και οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς και Ι. Φωτήλας.
Πάντως η συνεύρεση των μεταρρυθμιστών δεν σηματοδοτεί και προσχώρηση στη ΝΔ ή συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της, από τη στιγμή που ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να είναι το κόκκινο πανί γι΄αυτούς. Ωστόσο είναι πάρα πολύ πιθανόν το σενάριο οι συγκεκριμένες προσωπικότητες να δηλώσουν τη στήριξή τους στον Κ. Μητσοτάκη και ακολούθως να βρεθούν στην κυβέρνηση του εάν και εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε μια τέτοια κυβέρνηση προ το παρόν το ΠΑΣΟΚ υπό την Φ. Γεννηματά λέει κατηγορηματικά όχι, εκτός και αν συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα, γεγονός απίθανο επίσης. Τουτέστιν νέες εκλογές με απλή αναλογική με τη συμμετοχή και ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος ενδεχομένως που θα διαδραματίσει πιθανότατα ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων.