Έως το Σαββατοκύριακο θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα της αυστηροποίησης των περιορισμών στην κυκλοφορία.
Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη, καθώς στο Μαξίμου έχουν φτάσει εισηγήσεις των ειδικών που εκτιμούν ότι η καραντίνα θα είναι αυτή που θα βοηθήσει ν’ ακολουθήσει η καμπύλη των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορονοϊού οριζόντια πορεία (κάτι που ήδη γίνεται) κι όχι κατακόρυφη άνοδο. Η έως τώρα πορεία των πραγμάτων, άλλωστε, είναι δεδομένο ότι προκαλεί ικανοποίηση, ωστόσο η λέξη που… μισούν τόσο οι ειδικοί όσο και στην κυβέρνηση είναι μία: εφησυχασμός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα το πρωί να μιλήσει στη Βουλή, κατά τη διαδικασία κύρωσης των δύο πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η τοποθέτησή του θα είναι μεν γενική και θα εστιάσει και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά θα κάνει και συγκεκριμένες αναφορές στο πλαίσιο και την αιτιολόγηση της επικείμενης αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει, άλλωστε, και χθες, τόσο μιλώντας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με δημάρχους όσο και κατά τη συνέντευξή του στο CNN ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας και ότι προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή.
Αλλά και ο Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο Open, ουσιαστικά προδιέγραψε το πλαίσιο της αυστηροποίησης, το οποίο είχε παρουσιάσει χθες το newsit.gr. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο ή τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση κι ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από μία-δύο φορές για συγκεκριμένες αιτίες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάντως, ουδείς μπορεί ν’ αποκλείσει και άλλα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί στον πρωθυπουργό και θα αποφασίσει σχετικά ο ίδιος, αφού εξεταστούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους. Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η όποια απόφαση δεν θα θίξει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά το μικρό ποσοστό που κάνει κατάχρηση στις μετακινήσεις του.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η έγγραφη βεβαίωση για τις μετακινήσεις, αλλά ενδέχεται να ισχύσει μόνο για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα SMS στο 13033.
Ενώ εκκρεμότητα υπάρχει και με τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία ναι μεν κινείται στη λογική που επιθυμεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση – ήτοι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων κι έπειτα – αλλά δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα, όπως π.χ. η συρροή πιστών έξω από τις εκκλησίες ή η απειθαρχία ιερέων που θ’ ανοίξουν τις πόρτες.
Σημειώνεται πάντως ότι το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξακολουθεί να διαψεύδεται από κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, γνώμονας για τις αποφάσεις θα είναι τα σενάρια των ειδικών για την εξέλιξη της καμπύλης, ενώ δεν αποτελεί μυστικό ότι στο Μαξίμου επιθυμούν να τελειώσει αυτή η περιπέτεια όσο το δυνατόν συντομότερα, ούτως ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ζημιά στην οικονομία. Αλλά αυτό περνά ασφαλώς μέσα από την τήρηση των περιοριστικών μέτρων, εξ ου κι οι επικείμενες αποφάσεις για την αυστηροποίησή τους.