Site icon NewsIT
08:02 | 21.04.15

“Μέτωπο” Σάββα Ξηρού στην συνάντηση Κοτζιά – Κέρι στην Ουάσινγκτον – Η διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος μετά τις “βόμβες” του πρέσβη

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Newsit Newsroom

- Η προσπάθεια του Νίκου Κοτζιά να μην εξελιχθεί σε... διπλωματικό επεισόδιο η υπόθεση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού - Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ΠΓΔΜ και ελληνωροσικές σχέσεις στο... "μενού" - Η υπόσχεση για αμερικανική βοήθεια στα θέματα της οικονομίας - Πρόσκληση στον Τζον Κέρι για επίσκεψη στην Αθήνα

Τα είχε όλα η ατζέντα της συνάντησης των υπυργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Τζον Κέρι και Νίκου Κοτζιά αντίστοιχα, χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με «πρωταγωνιστή» τον Σάββα Ξηρό βρέθηκε… αναπόφευκτα στο προσκήνιο, μετά και την αναφορά του αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, πως ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού θα αποτελουσε μία “μη φιλική κίνηση”.

Τι συζητήθηκε

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί σήμερα και στο μέλλον να βοηθήσουν οι ΗΠΑ, η ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στην ελληνική οικονομία, να έρθουν χρήματα, επενδύσεις και να αυξηθεί το εμπόριο.

Τέλος, συζητήθηκε και το ζήτημα των ελληνορωσικών σχέσεων καθώς και το Κυπριακό.

Ενημερώνοντας σχετικά στους Έλληνες ανταποκριτές, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και φιλική, τόσο με τον κ. Κέρι, όπως και με όλη την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

“Εξηγήσεις” για Ξηρό

Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Κοτζιάς, όπως είπε, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, «μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές», επισημαίνοντας ότι «ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος».


«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στα ζητήματα της τρομοκρατίας» είπε ο κ. Κοτζιάς ο οποίος εξήγησε, όπως είπε, στον ομόλογό του την κατανόηση της ελληνικής κυβέρνησης στις ανησυχίες των ΗΠΑ, επισήμανε όμως ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

“Φάκελος” Κυπριακό και κάλεσμα στον Τζον Κέρι

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι «όλοι οι δυτικοί εταίροι μας ενδιαφέρονται για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος εξηγεί πάντα ότι «για να υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια καλή λύση που να την αποδέχεται ο κυπριακός λαός, μια λύση που αν θέλει να είναι ουσιαστική δεν θα πρέπει να αφήνει άλλα δικαιώματα στις ονομαζόμενες εγγυήτριες δυνάμεις».

Εξηγήσεις δόθηκαν από αμφότερες τις πλευρές ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία και το πρόβλημα της Ουκρανίας. «Τους εξηγήσαμε» είπε ο κ. Κοτζιάς «τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα.

Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς είπε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version