Προανήγγειλε ότι στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου.
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι το βασικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο. “Αν το πετύχουμε οι αγορές θα πειστούν, οι τράπεζες θα αρχίζουν να δανείζονται από τις αγορές και η ύφεση θα μειωθεί, η χώρα θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα περάσει στην ανάπτυξη”, τόνισε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι η σημαντικότερη εγγύηση προς τους εταίρους και τις αγορές και εγγύηση ότι η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική, τόνισε ο υπουργός, ενώ έθεσε ως βασικό μέλημα της κυβέρνησης την αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, εστιάζοντας στην δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος που θα βάλει τέρμα στη φορολογική αδικία να πληρώνουν πολλοί λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν.
Προανήγγειλε ότι στον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση στη βουλή αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της 5ης δόσης.
Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι μας και την οποία αντιμετώπισε και ο ίδιος στο πρόσφατο Eurogroup, τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας θα πρέπει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δύο βασικά νέα πατριωτικά καθήκοντα . Το πρώτο αφορά την εκπλήρωση της φορολογικής υποχρέωσης από την πλευρά κάθε Έλληνα και το δεύτερο να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι για να στηριχθούν οι τράπεζες, αλλά για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας τους εισοδημάτων.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο θα “τρέχει” και ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με τους ίδιους στόχους, όπως π.χ μεγαλύτερη μείωση λειτουργικών δαπανών από αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο και η ριζοσπαστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Τόνισε την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η υλοποίηση του οποίου θα σημάνει μικρότερο χρέος, μικρότερο κράτος άρα και δημόσιες δαπάνες, αλλά και σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες. Τόνισε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργηθεί Κρατικό Ταμείο που θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της τρόικας, η οποία όμως θα συμμετέχει αποκλειστικά ως παρατηρητής, προσφέροντας τεχνογνωσία.
Τέλος, στο ερώτημα εάν όλο αυτό το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης, εάν αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από όλους τους Έλληνες, τονίζοντας ότι η στρατηγική του φόβου και της μιζέριας δεν οδηγεί πουθενά.