Δευτέρα, 19 Αυγ.
29oC Αθήνα

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ανακοινώνει ο Σαμαράς τον υποψήφιο Πρόεδρο

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ανακοινώνει ο Σαμαράς τον υποψήφιο Πρόεδρο

Ακόμη κι αν (όσο δύσκολο κι αν φαίνεται) υπάρξει συμφωνία κυβέρνησηςτρόικας μέσα στην εβδομάδα, αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Αυτό προϋποθέτει ξεκάθαρο πολιτικό περιβάλλον και το τελευταίο σενάριο θέλει το πρωθυπουργό να επισπεύδει την ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πάνω από το… ακουστικό της βρίσκεται η κυβέρνηση, η όποια περιμένει την απάντηση της τρόικα στο email με τις προτάσεις που έστειλε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα για να υπάρξει συμφωνία και ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αν και οι Βρυξέλλες χθες διέρρεαν ότι η τρόικα θα βρίσκεται την Τετάρτη στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν αυτή την πληροφορία.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν επώδυνα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία, οι προτάσεις αυτές είναι οι τελικές» ανέφερε χθες κυβερνητικός παράγοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν η απάντηση της τρόικα να φτάνει σήμερα στην Αθήνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για την παράταση του μνημονίου ανοίγει διάπλατα.

Σε εκείνο που προσβλέπει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πολύμηνη καθυστέρηση των διαπραγμάτευση, είναι μια «κατ αρχήν συμφωνία» και μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων ώστε να έχουν κλείσει έως το τέλος του χρόνου.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την τρόικα έχει δεχθεί: την αύξηση του ΦΠΑ χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί η έκτασή του, αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό ενώ υπό συζήτηση φέρεται να είναι και η ρύθμιση των 100 δόσεων, με την τρόικα να ζητά περιορισμούς στα κριτήρια.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να δείξει τη θέληση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ήδη προετοιμάζεται η επιχειρηματολογία για την υποστήριξη των μέτρων. Αν και υπάρχουν φόβοι για αντιδράσεις από βουλευτές της συμπολίτευσης, εκείνο που γίνεται πλέον αντιληπτό είναι ότι το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται δυσκολεύοντας την δημιουργία μιας προεδρικής πλειοψηφίας.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση μέσα στην εβδομάδα λέγεται ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για την επομένη μέρα και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο οι δανειστές να προχωρήσουν σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος προκειμένου να ανοίξει η κουβέντα της νέας συμφωνίας εφόσον ξεκαθαρίσει το πολιτικό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει την υποψηφιότητα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας στα τέλη Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν οι ζυμώσεις μέχρι την διαδικασία που προσδιορίζεται στα μέσα Ιανουαρίου. Με αυτό το σενάριο η κυβέρνηση θα έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί παράλληλα και η συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε