Πολιτική

Μέχρι την Πέμπτη αδειάζουν το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Επιτροπές παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών και τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) θα μπουν στο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή, αύριο το απόγευμα, ή την Πέμπτη το πρωί, για να καταγράψουν και να παραλάβουν όλο τον εξοπλισμό, σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, ο κ. Καψής επισήμανε: «Παράλληλα, θα αρχίσουν να μπαίνουν οι τεχνικοί της Δημόσιας Τηλεόρασης και υπολογίζω μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον δραστηριότητες της Δ.Τ. στην Αγία Παρασκευή»

Σε ό,τι άφορα τον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ, ο κ. Καψής σημείωσε ότι «ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει από το εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο, τα οποία έχουν απόλυτη ανεξαρτησία επιλογών. Εξ όσων γνωρίζω, η προοπτική είναι για δύο κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, εκ των οποίων το ένα θα έχει ισχυρή περιφερειακή διάσταση, και ένα δορυφορικό το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά στους απόδημους».

Σχετικά με την κατηγορία που δέχεται η κυβέρνηση ότι ρίχνοντας «μαύρο» στην ΕΡΤ χρέωσε παραπάνω τους φορολογούμενους πολίτες απ` ότι αν γινόταν όλη αυτή η διαδικασία του μαζέματος με την κρατική ραδιοτηλεόραση εν λειτουργία, ο κ. Καψής ανέφερε: «Το κόστος που θα βαρύνει το αποθεματικό του προϋπολογισμού, υπολογίζω ότι είναι γύρω στα 50-60 εκατομμύρια, ποσό το οποίο αφορά τις αποζημιώσεις. Αυτό είναι το “ταβάνι”. Μπορεί να είναι χαμηλότερο. Δεν υπάρχει ακριβής υπολογισμός, θα φανεί στο τέλος, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσοι θα προσληφθούν στη νέα τηλεόραση, αλλά αυτό είναι που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα, η Δημόσια Τηλεόραση έχει ένα κόστος λειτουργίας, το οποίο είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο τον μήνα και κάποιες παλιές υποχρεώσεις – παλιά συμβόλαια – που όμως καλύπτονται στο σύνολό τους από τα διαθέσιμα που είχε η ΕΡΤ και άρα, αυτά δεν θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό. Συνολικά, αν υπολογίσουμε το όφελος που θα υπάρξει από την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ – η επιβάρυνση που υπολογίζουμε, αυτά τα 50-60 εκατομμύρια – θα αποσβεστεί για τους πολίτες μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια και με το παραπάνω».

Για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία δεν έχει κυρωθεί ακόμη από τη Βουλή, ο κ. Καψής σημείωσε πως «η ΕΡΤ έκλεισε με Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει ανεξάρτητα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ήταν μια επιπρόσθετη διασφάλιση για την εξουσιοδότηση, για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να την καταργήσει με ΚΥΑ. Από τη στιγμή που δεν θα έρθει για κύρωση -αν δεν έρθει- παύει να ισχύει, αλλά αυτό δεν αίρει τις έννομες συνέπειες της έκδοσής της. Αλλά, έτσι και αλλιώς, το κλείσιμο της ΕΡΤ έγινε με ΚΥΑ, η οποία προσβλήθηκε στο ΣτΕ…» και συμπλήρωσε πως «το ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ και ζήτησε να προσφέρονται στο ενδιάμεσο διάστημα οι υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τον τρόπο που τις προσφέρει η ΔΤ».

Σε ερώτηση για το αν, ως δημοσιογράφος, ένιωσε άβολα το πρωί που εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή, ο κ. Καψής απάντησε: «Ανέλαβα αυτή τη θέση επειδή πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει αυτό που λέω “παράθυρο ευκαιρίας”, να φτιάξουμε μια τηλεόραση που να είναι πραγματικά ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Αυτό είναι -αν το καταφέρουμε- ένα μείζον επίτευγμα για το πώς λειτουργούμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία. Αυτό το έργο είμαι αποφασισμένος να το φέρω εις πέρας, όσο καλύτερα μπορώ. Δεν ξέρω αν θα πετύχω ή δεν θα πετύχω αλλά, είμαι αποφασισμένος να το φέρω εις πέρας και στη συνέχεια να παραιτηθώ. Έχω μια σύμβαση έργου με αυτή την κυβέρνηση. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι προφανές ότι είναι και η εγκατάσταση της νέας τηλεόρασης στην Αγία Παρασκευή. Θεωρώ ότι αυτό που είχαμε, δηλαδή, μια ομάδα μικρή μάλιστα, δημοσιογράφων και τεχνικών, να έχουν καταλάβει το κτίριό της και να εμποδίζουν 1.800 εργαζόμενους από την πρώην ΕΡΤ που έχουν κάνει αίτηση να προσληφθούν, να εμποδίζουν την ύπαρξη του νέου φορέα και μάλιστα να βάζουν σε κίνδυνο την κάλυψη της ελληνικής προεδρίας, ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση. Και οι ίδιοι το καταλάβαιναν. Είχαν βρεθεί σε ένα φοβερό αδιέξοδο. Θυμόσαστε τα ρεπορτάζ σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες με δηλώσεις διαφόρων που έλεγαν “άντε να μπει ο εισαγγελέας να τελειώνουμε”. Κατά συνέπεια, παρότι δεν μου αρέσει καθόλου η εικόνα και σε κανέναν δεν μπορεί να αρέσει η εικόνα των ΜΑΤ, αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Τι να κάνουμε; Θα πρέπει να μάθουμε ότι η νομιμότητα πρέπει να τηρείται σε αυτή τη χώρα και αυτό ισχύει για όλους μας. Από τον υπουργό, μέχρι τον δημοσιογράφο και όλους μας. Τόσα χρόνια νομίζω ότι την είχαμε καταπατήσει πάρα πολλές φορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: «Ο κ. Καψής εθελοτυφλεί μπροστά στην πραγματικότητα»

Καψής στους 32 βουλευτές: Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει την απόδοση του κτιρίου της ΕΡΤ στην ΔΤ!

Πόλεμος Καψή Λαφαζάνη για την ΕΡΤ: Είσαι υπουργός των ΜΑΤ

Καψής: Σε δυο βδομάδες η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα