Ένα κυβερνητικό «πίσω- μπρος» στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε την εκ νέου αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης καθώς ουσιαστικά οι διατάξεις της τροπολογίας τίθενται κατ’ ευθείαν για ψήφιση χωρίς να υπάρχει ούτε ο ελάχιστος χρόνος για μελέτη τους από τους βουλευτές αλλά ούτε και χρόνος για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.
Την επίμαχη αυτή τροπολογία, που στην αρχική της μορφή αριθμούσε πάνω από 80 σελίδες, την έφερε και την κατέθεσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός χθες λίγο πριν τη μια τα μεσάνυχτα.
Μετά όμως τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται και σταμάτησε οποιαδήποτε συζήτηση. Σήμερα όμως το απόγευμα και ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η τροπολογία σε πιο «λάιτ» μορφή επανακατατέθηκε!
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, πιάνοντας εξ απήνης τα κόμματα της αντιπολίτευσης για αυτό τον αιφνιδιασμό προανήγγειλε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε λίγο θα έρθει στην Βουλή για να υποστηρίξει την τροπολογία!
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας. Ο προεδρεύον Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι το αίτημα αντισυνταγματικότητας, σύμφωνα με τον ΚτΒ μπορεί να τεθεί στο στάδιο της επί της Αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου και αφορά μέρος ή τμήμα αυτού. Και δεν αναφέρει ότι μπορεί να τεθεί αίτημα αντισυνταγαμτικότητα επί κατατεθείσας τροπολογίας. Άλλωστε, σημείωσε, ότι γι αυτό και ποτέ μέχρι σήμερα ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας σε τροπολογία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΚ Γιώργος Καρράς επέμεινε προσθέτοντας πως είναι αντισυνταγματική όχι μόνο επί της ουσίας της διατάξεως που αφορά τους διοικητικούς δικαστές αλλά και γιατί είναι μια πολυσέλιδη τροπολογία, στην ουσία ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που είναι άσχετο με τον αναπτυξιακό νόμο.
Ο προεδρεύον Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε πως ο ΚτΒ δεν επιτρέπει ένταση αντισυνταγματικότητας για τροπολογίες, για το ένα δε είναι άσχετη με το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να το κρίνει κατά πλειοψηφία το Σώμα της Ολομέλειας.
Για διαδικασία εμπαιγμού της Βουλής έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος λέγοντας στην κυβέρνησηη ότι «και να θέλουμε να αγιάσουμε δεν μας αφήνετε… κάνουμε με ηρεμία μια διαδικασία που εσείς έρχεστε και την τορπιλίζετε…».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υποστήριξε την τροπολογία λέγοντας πως είναι επείγουσα η ψήφισή της, καθώς επιλύει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο νόμο σχετικά με τον μεγάλο όγκο μεταναστών και προσφύγων που έχουμε δεχθεί ως χώρα και αφορά την διαδικασία εξέτασης και απόδοσης ασύλου αλλά και των μαζικών προσφυγών που θα ασκηθούν.
Είναι ένα θέμα που δεν το είχαμε προβλέψει στο νόμο, πείτε ότι είχαμε κάποια απειρία αλλά θα πρέπει άμεσα να το διορθώσουμε. Εάν την αφήσουμε την τροπολογία να την πάμε πίσω για 15 ημέρες το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο για την χώρα. Στην τροπολογία αυτή, είπε είναι μόνο αυτά τα θέματα. Όλα τα υπόλοιπα τα έχω αποσύρω. Ακόμα και η παράγραφος 10 που αφορά τα Κέντρα Φιλοξενίας και αυτή την αποσύρω με νομοθετική βελτίωση που κάνω τώρα γιατί παρέμεινε από λάθος και στην επανατεθείσα τροπολογία!».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς πρότεινε να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή και να έρθει την Δευτέρα έστω και με την μορφή του κατεπείγοντος ώστε σε δύο ημέρες να ψηφιστεί. Αλλά θα συζητηθεί μια ημέρα στην Επιτροπή, θα μας ακούσετε ίσως και να λάβετε υπόψη σας τα όσα σας πούμε και μια ημέρα θα συζητήσουμε τα θέματα αυτά στην Ολομέλεια. Αλλωστε όπως είχε γίνει και στο νομοσχέδιο σε πολλά με όσα προτάθηκαν είχατε και την δική μας σύμφωνη γνώμη. Και τώρα στην τροπολογία αυτή σε ορισμένα θέματα συμφωνούμε. Δεν θέλετε αυτή την συναίνεση;
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας ερώτησε ευθέως τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ονοματίσει στην Βουλή ποιος έγγραψε την παράγραφο 10 της τροπολογίας που αναφέρει ότι όχι μόνο αμνηστεύονται οι αναθέσεις που έγιναν πρόσφατα σε έργα στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και σε βάθος διετίας!
Αυτή η διάταξη, είπε δεν μπήκε εκ παραδρομής στην τροπολογία, παρ όλο που είναι τμήμα της παραγράφου που αποσύρετε τώρα για δεύτερη φορά. Επίσης ο κ. Νίκος Δένδιας είπε πως η τροπολογία σε ότι αφορά τη συμμετοχή των δικαστών σε διοικητικές επιτροπές είναι αντισυνταγματικό.
Στο θέμα αυτό επέμεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΚ Γιώργος Καρράς που υποστήριξε ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα.
Για άσχετη τροπολογία έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος «είδε» και αυτός το αντισυνταγματικό, δικαστές να ορίζονται σε διοικητικά καθήκοντα διοικητικών επιτροπών. Αλλάζετε είπε την σύνθεση των τριμελών επιτροπών χορήγησης Ασύλου, η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τις επιτροπές και ποιοι δικαιούνται άσυλο για να εφαρμοστεί «δια πυρός και σιδήρου» η συμφωνία που έχετε κάνει με την ΕΕ. Για αυτό σας ζητάμε να αποσύρετε την τροπολογία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ενώ άκουσε τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.