Τίποτα από τα θρυλούμενα, πολυσυζητημένα και κατά καιρούς καταγραμμένα δεν συνέβη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός πως μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η διεύρυνση και το «αύριο» του κόμματος. Ήταν γενικά μια ωραία ατμόσφαιρα. Κυριολεκτικά.
Το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής κυριάρχησαν οι χαμηλοί τόνοι απ’ όλους. Ακόμη και οι λίγες αιχμές, σε χαμηλούς τόνους ήταν κι αυτές. Κι όσοι περίμεναν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάνει κάτι… διαφορετικό, διαψεύστηκαν.
Ο πρώην υπουργός και επικεφαλής των 53+ δεν θέλησε να σηκώσει τους τόνους. Διαφοροποιήθηκε πάντως από τον Αλέξη Τσίπρα (που χθες ζήτησε να συσταθεί Επιτροπή για να φτιάξει το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης), λέγοντας πως η ερώτηση αν μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής στην κυβέρνηση, είναι λάθος και πήρε αποστάσεις με τη φράση «οι αριστεροί δεν έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό».
Πλέον, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην αυριανή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί αναμένεται να κάνει την εκκίνηση όλων των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου κόμματος.
Ο Τσακαλώτος, η εξουσία και η… ΠΑΣΟΚοποίηση
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για τους αριστερούς και τις αριστερές, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός και αυτή του η φράση θεωρείται αποστασιοποίηση από την επισήμανση (που έκανε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
«Μπορούμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε στην κυβέρνηση; Λάθος ερώτηση. Οι αριστεροί και οι αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν σκοπεύουν να έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε και στα περί ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν φοβάμαι την ΠΑΣΟΚοποίηση καθώς η σοσιαλδημοκρατία δεν ασχολήθηκε με θέματα όπως οι ανισότητες ή κλιματική αλλαγή, όπως εμείς, γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε επίσης ότι αυτό που πρέπει να διαχωρίσει την αριστερή πρόταση από άλλες είναι οι θέσεις της στα δικαιώματα, στις ανισότητες όλων των ειδών και στο αναπτυξιακό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση.
Έτσι, έθεσε αυτούς τους άξονες ως κεντρικούς για την αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ που θα εμπνεύσει “και τα μέλη μας και όσους θέλουν να έρθουν μαζί μας στο συνέδριο”.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Προγράμματος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη να αξιοποιηθεί η εμπειρία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και ως νέα ευκαιρία για επαφή με τις κοινωνίες, τους φορείς και τα σωματεία.
Παππάς: Το νέο “εμείς”
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, που ανήκει σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης, ερμήνευσε τη νέα Πολιτική Διακήρυξη ως συγκρότηση του νέου “εμείς”.
Όπως τόνισε, η διεύρυνση του κόμματος θα εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει “δεξιά στροφή”, ενώ εμφάνισε ως μοναδικό κίνδυνο “α μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα”.
Πρόσθεσε όμως ότι αυτός ο κίνδυνος αποφεύγεται τόσο από την Διακήρυξη όσο και από την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη ως υπεύθυνου για το νέο πρόγραμμα του κόμματος.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ