Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Μίκη με πόνεσες!

Μίκη με πόνεσες!

Την κα Μαρία Ρεπούση δεν την ξέρω προσωπικά και δεν καίγομαι και να την γνωρίσω. Ωστόσο, της αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη της. Μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Άλλωστε αυτό το δικαίωμα κατακτήθηκε και σε αυτή την χώρα με αίμα και θυσίες.

Εκείνοι που θυσιάστηκαν έχουν μείνει στην ιστορία άλλοι ως ήρωες – σύμβολα και άλλοι έχουν περάσει στην αφάνεια γιατί η θυσία τους δεν έγινε ευρέως γνωστή.

Αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα.

Ένας από αυτούς που έκανε αγώνες για το δικαίωμα αυτό, κυρίως μέσω των μουσικών αριστουργημάτων που συνέθεσε είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Ένα τοτέμ, ένας μύθος εν ζωή με διεθνή καταξίωση και ένας άνθρωπος που βασανίστηκε, ταλαιπωρήθηκε, εξορίστηκε και είδε συντρόφους του να χάνουν την ζωή τους, τις οικογένειές τους, τις περιουσίες τους, τα πάντα τους!

ΕΓΡΑΦΕ:

Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

Πέρα από το γαλάζιο κύμα, το γαλάζιο ουρανό
μια μανούλα περιμένει χρόνια τώρα να τη δω.

Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, μες στο σύρμα περπατώ
θα περάσουν μαύρες μέρες δίχως να σε ξαναδώ.

Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός
ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως.

Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.

Εκείνα τα σκοτεινά χρόνια της χούντας, προσπαθούσαν να τους σβήσουν ως ανθρώπους παίρνοντάς τους ακόμα και τα διαβατήριά τους. Τους εξόριζαν, τους εξευτέλιζαν, αλλά εκείνοι επέμεναν στις ιδέες τους πιστεύοντας ότι θα έρθει μια ημέρα που οι αγώνες τους θα δικαιωθούν και ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί ελεύθερα να λέει όσα εκείνος πρεσβεύει.

Και η μέρα εκείνη ήρθε.

Και σήμερα η δημοκρατία μας μπορεί να τα χωρέσει όλα. Τους χωράει όλους. Μας χωράει όλους. Και ακόμα και το φάντασμα του νεοναζισμού που πλανάται από πάνω μας κάποια μέρα θα το καταπιεί.

Ο Μίκης όμως, γιατί έτσι τον αποκαλούν όλοι οι έλληνες, με πόνεσε. Με ξάφνιασε. Με γέμισε θλίψη.

Μίκη, μπορώ να σου συγχωρέσω τα πάντα. Μίκη, μέχρι χθες για μένα ήσουν στο απυρόβλητο.

Όταν όμως άκουσα από τα χείλη σου τα παρακάτω λόγια, πληγώθηκα. 

«Αν είχα δύναμη», είπες, «θα της έλεγα, είσαι εθνομηδενιστής; Δεν αγαπάς την πατρίδα σου; Θα σου πάρω το διαβατήριο, πήγαινε να ζήσεις αλλού. Αυτή η γη που μένεις εδώ πέρα, δεν είναι έτσι, έχει αίμα εδώ μέσα. Είναι μεγάλο προσόν που ζεις στην Ελλάδα και είσαι Έλληνας. Αν δεν το καταλαβαίνεις, πήγαινε να ζήσεις στη Νιγηρία».

……….

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε