Κυριακή, 18 Αυγ.
32oC Αθήνα

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Όσοι πανηγυρίζουν για το σχέδιο στη Γερουσία, δεν ξέρουν πως νομοθετεί το Κογκρέσο

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Όσοι πανηγυρίζουν για το σχέδιο στη Γερουσία, δεν ξέρουν πως νομοθετεί το Κογκρέσο

«Όσοι πανηγυρίζουν ότι από Γερουσία πέρασε χθες (11.10.2022) σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την τροπολογία Μενέντεζ (σ.σ. για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία), πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και δείχνει άγνοια για τρόπο που νομοθετεί Κογκρέσο». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στις πολιτικές εσωτερικές διαδικασίες που υπάρχουν στις ΗΠΑ, υπάρχει μακρά διαδικασία και αυτό δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της και τις κινήσεις της, όπως με προμήθεια S-400, δεν θεωρείται ο πιστός, καλός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Aντίθετα, είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ελλάδα κατάφερε να αναβαθμίσει τη σχέση της με τις ΗΠΑ και σε αμυντικό και σε πολιτικό επίπεδο και αναφέρθηκε τόσο στην συμφωνία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας όσο και την πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως  ζούμε μια πρωτοφανή ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με μια ρητορεία της Άγκυρας που είναι ενδεικτική των προθέσεών της.

Επισήμανε πως η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία και οι επενδύσεις της γείτονος σε εντάσεις, δεν ευνοεί την επίλυση εθνικών θεμάτων και τη δημιουργία καλού κλίματος.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως οι εταίροι μας και σύμμαχοι εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό φάνηκε στην Πάργα, όπως και τον εκνευρισμό που προκάλεσε στον Ερντογάν με την άμεση αντίδρασή του και παρέμβαση κάνοντάς τον να ​αποχωρήσει από δείπνο των ηγετών.

«Εμείς», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «απαντάμε διπλωματικά, διευρύνουμε συμμαχίες μας σε όλα τα μέτωπα,​​ προχωρήσαμε σε εξοπλιστικά προγράμματα, αναβαθμίζουμε την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε δυνατότητες που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατείχαμε».

​​Με αναφορές στην ιστορία της χώρας, επισήμανε πως θα είναι σκόπιμο και φρόνιμο να διδαχθούμε από το παρελθόν και πηγαίνοντας προς τις εκλογές 2023, που συμπίπτουν  σε Ελλάδα- Κύπρο, Τουρκία, «να κρατήσουμε εμείς τις ελληνοτουρκικές διαφορές μακριά από εσωτερική ατζέντα και να αποδείξουμε ότι οι Έλληνες ενωμένοι, απέναντι τουρκική απειλή στηρίζουμε τις αμυντικές δυνατότητες χώρας. Αυτό είναι το μόνο σώφρων», είπε και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα αυτοσυγκράτηση, καλόπιστη κριτική, διάθεση για αποτελεσματικότητα και «να αφήνουμε παράθυρα διαλόγου ανοιχτά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις