Η κρισιμότερη συνάντηση για το μέλλον της διαπραγματευτικής γραμμής της Ελλάδας είναι την Τετάρτη ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος αν και κατά το παρελθόν έχει ασκήσει εντονότατη κριτική στην τρόικα, φαίνεται πως θα κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στην νέα ελληνική κυβέρνηση.
Και οι πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αφόρητες κυρίως από το Βερολίνο και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Χαρακτηριστικό των πιέσεων στην ευρωζώνη είναι οι διαρροές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, που αναφέρουν πως ο γερμανός υπουργός, Β. Σόιμπλε προειδοποίησε την Κομισιόν να μην προχωρήσει σε υποσχέσεις ή οποιαδήποτε παραχώρηση στις ελληνικές θέσεις, πριν το Βερολίνο λάβει γνώσεις και πάρει αποφάσεις.
Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έχει επικοινωνήσει ήδη με τον ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά, Πιερ Μοσκοβισί και να απαίτησε ουσιαστικά απλά να ακούσουν τις προτάσεις του έλληνα πρωθυπουργού και μέχρι εκεί.
Έτσι ο κ. Σόιμπλε και η γερμανική κυβέρνηση θέλει αφού θα έχει μία πρώτη άποψη για τις θέσεις των Ελλήνων, να μην υπάρξει καμία παραχώρηση που μπορεί να στριμώξει το Βερολίνο ακόμα περισσότερο.
Άλλωστε την Πέμπτη ο Β. Σόιμπλε θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να συναντηθεί από κοντά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και εκεί θα ακούσει από πρώτο χέρι τις θέσεις των ελληνικών αξιωματούχων, έτσι ώστε να σχηματίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Άλλωστε με την Γερμανία να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις απόψεις των Ελλήνων, η Άνγκελα Μέρκελ θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν και το θέμα της Ελλάδας.
Αυτή η στάση αναμονής του Βερολίνου φάνηκε και από το γεγονός πως η Άνγκελα Μέρκελ σε σημερινή της συνέντευξη αρνήθηκε να σχολιάσει οποιαδήποτε ελληνική θέση που έχει ειπωθεί η γραφτεί όλες αυτές τις ημέρες. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει πως είναι φυσικό η νέα ελληνική κυβέρνηση να θέλει χρόνο έτσι ώστε να καταγράψει τις τελικές της προτάσεις και το σχέδιο της.
Ωστόσο, πίσω από αυτή την αναμονή σύμφωνα με το Bloomberg μπορεί να κρύβεται ένα πιο επικίνδυνο σχέδιο της Μέρκελ, καθώς αναφέρει πως η γερμανική καγκελαρία επιθυμεί να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι και αρχές Μαΐου, όπου η Ελλάδα από άποψη ρευστότητας θα έχει στεγνώσει και με αυτό δεδομένο, η Μέρκελ θα έχει πιο δυνατή διαπραγματευτική ισχύ.