Παρασκευή, 22 Νοε.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Ανιστόρητη η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μητσοτάκης: Ανιστόρητη η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων
photo intime

Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων σε διεθνές επίπεδο επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που την χαρακτήρισε ως ένα από τα τραυματικά γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε πως η ΝΔ προχωρά άμεσα σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για μία καλά σχεδιασμένη πολυεπίπεδη προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή, πλέον, αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η εκκίνηση θα γίνει στο δημοκρατικότερο θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι δέσμευσή μου η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει, αμέσως μετά την εκλογή της, καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε, τονίζοντας πως ανάλογη δράση θα αναλάβουν οι βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κατ´ εξοχήν αρμόδιο θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μάλιστα, δήλωσε πως ήδη η Ν.Δ έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως “ είναι προσωπική και παραταξιακή υποχρέωση να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ως κυβέρνηση. Αυτή η οφειλή, αυτό το εθνικό καθήκον, δεν θα ανασταλεί. Όσο και εάν κάποιοι, ακόμα και χθες, επιμένουν σε μια ανιστόρητη άρνηση των τραγικών γεγονότων που κηλίδωσαν την Ιστορία εκείνης της εποχής».

Γενναία πράξη η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας από τους γέιτονες

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως “η αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας θα ήταν και για τους γείτονές μας μια γενναία, απελευθερωτική και για τους ίδιους πράξη. Λυπάμαι που μένουν ακόμα εγκλωβισμένοι σε μια στρεβλή και παραμορφωτική ανάγνωση της ιστορίας. Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, ως ελάχιστο φόρο τιμής σ´ εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Πατρίδα, κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους, έως την τελευταία τους πνοή».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια ιστορική αναφορά στην πορεία του ποντιακού ελληνισμού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο ελληνικός κόσμος εκείνης της εποχής ήταν φορέας μιας ανοιχτόμυαλης και φιλελεύθερης αντίληψης για την οργάνωση των ανθρώπινων κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή.

«Αυτή την αντίληψη πρόβαλε ο ηγέτης του έθνους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στη συνδιάσκεψη της Ειρήνης και στο σχεδιασμό του για τη μεταπολεμική εποχή. Στόχος του ήταν η επιβίωση των διάφορων κοινοτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητάς τους. Είτε στη μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, που ο ίδιος δημιουργούσε, είτε και εκτός των δικών της συνόρων. Σε αυτά τα στοιχεία βάσιζε, τότε, η Ελλάδα την πολιτική της και ο ηγέτης της το σχεδιασμό του και για το μέλλον των Ελλήνων Ποντίων. Ο Ελληνισμός ήθελε και αποζητούσε μια λύση συμβίωσης και δημοκρατίας. Δεν επιδίωξε ποτέ εθνοκαθάρσεις. Αντίθετα, όμως, οι διώξεις τού επιβλήθηκαν», είπε ενώ αναφέρθηκε και στην προσφυγιά στην Ελλάδα.

photo intime

«Δεν υπάρχει αμφιβολία -και δεν θα ήταν τίμιο να το αποκρύψουμε- ότι συχνά δέχτηκαν τη δυσπιστία και ορισμένες φορές ακόμη και την εχθρότητα των γηγενών Ελλήνων. Η προσφυγιά στην Ελλάδα του μεσοπολέμου δεν ήταν μόνο μία ανθρωπιστική κρίση. Ήταν μια περίπτωση άδικης και οδυνηρής κοινωνικής περιθωριοποίησης. Και είναι ζήτημα εθνικής συνέπειας για εμάς, σήμερα, να την θυμηθούμε και να αποτίσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους παππούδες μας, που βίωσαν εκείνη τη δύσκολη εποχή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας και για την προσφορά του Ποντιακού Ελληνισμού στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας.

«Οι Πόντιοι, ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο. Και συνεχίζουν να το κάνουν, κρατώντας ζωντανή και αναπτύσσοντας την παράδοσή τους -παντού στον κόσμο. Μη λησμονώντας τις ρίζες και τα δίκαιά τους με τα οποία συμπαρατάσσεται και η Ν.Δ. Αλλά και πρωτοστατώντας με υπερηφάνεια σε κάθε πατριωτικό αγώνα, όπως έδειξε και η πρόσφατη αντίστασή τους στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Είμαστε δίπλα τους. Και συμμετέχουμε ολόθερμα στην Ημέρα Μνήμης και Τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό. Τιμούμε έτσι το ίδιο το ελληνικό έθνος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για τη δολοφονική, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση που δέχτηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.

Ενός λεπτού σιγή για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων στη Βουλή

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής , ημέρα ιστορικού χρέους αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών από την Βουλή των Ελλήνων για την ανάδειξη της Ποντικής Ιστορίας και της διεθνοποίηση της γενοκτονίας από τους Τούρκους των 353.000 και πλέον Ποντίων.

Η εθνική αντιπροσωπεία τιμώντας την μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, 100 χρόνια μετά, έστειλε μήνυμα ενότητας, αλλά διατράνωσε και την αποφασιστικότητά της να μην δεχθεί καμία παραχάραξη της ιστορίας, για το Ποντιακό γένος, σαν και αυτή που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες, με τις ανιστόρητες και εμπρηστικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Ολομέλειας, με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην προέδρων της Βουλής αλλά και στα έδρανα να δίνουν το παρών εκπρόσωποι και φορείς του Ποντιακού ελληνισμό η Βουλή των Ελλήνων κράτησε ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της γενοκτονίας.

Κακλαμάνης: Φάρσα οι κακόγουστες φανφάρες Ερντογάν

Ο Προεδρεύων της Βουλής, Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Καλκαμάνης διαβάζοντας το μήνυμα της Βουλής ζήτησε από το Σώμα «να τιμήσουμε, μαζί ενωμένοι, τα θύματα της χθεσινής μαύρης επετείου… χαρακτήρισε ως φάρσα τις κακόγουστες φανφάρες του Ερντογάν και ζήτησε αποφασιστικότητα και διεκδίκηση”.

photo intime

Χαρακτηριστικά ανέφερε «“Ανάθεμα και τα μακρά όθεν ’κι πάει λαλίαν/ τ’ ομάτεμ εσκοτίνεψαν ασήν αρωθυμίαν…” (μτφρ. “καταραμένα τα ξένα όπου δεν πάει η φωνή, τα μάτια μου μαύρισαν από τη νοσταλγία…”).

Με αφορμή αυτό το πικρό δίστιχο ζητώ σήμερα από το Σώμα να τιμήσουμε, μαζί ενωμένοι, τα θύματα της χθεσινής μαύρης επετείου. Χθες συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια μοναξιάς, για εμάς και τους αδελφούς μας που ζητούν επιτέλους αναγνώριση και δικαίωση» και πρόσθεσε για την τουρκική προκλητικότητα ότι αυτό το ορόσημο της Γενοκτονίας για τον ελληνισμό μας -το 1919- “γιορτάζεται” στη γείτονα χώρα σαν φάρσα με κακόγουστες φανφάρες. Η 19η Μαΐου είναι δήθεν ημέρα μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ. Με μια κίνηση προκλητικών συμβολισμών, ο Ερντογάν γιόρτασε την επέτειο -στην Σαμψούντα παρακαλώ- παραλαμβάνοντας μια κόκκινη “εορταστική” σημαία μήκους 1.919 μέτρων, την οποία περιέφεραν ενθουσιώδεις πολίτες τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους της πόλης. Όποιος από εμάς, στα πλάνα που μεταδόθηκαν, αντίκρισε την εικόνα της σημαίας και δεν ανατρίχιασε, δεν έχει καρδιά…

Γαβρόγλου : Εκτεταμένη αναφορά για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο νέο πρόγραμμα της ιστορίας

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο νέο πρόγραμμα της Ιστορίας θα υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στη γενοκτονία των Ποντίων. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει όπως αυτή του κοινωφελούς ιδρύματος του κ. Ιβάν Σαββίδη, στην ίδρυση έδρας Ποντικών Σπουδών το ΑΠΘ, στο Κέντρο Μελέτης καθώς και στο Μουσείο που θα δημιουργηθεί όπως εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λ Αλεξάνδρας στην Αθήνα.

photo intime

ΚΙΝΑΛ: Πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας

«Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, μέσω της πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας» ανέφερε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου λέγοντας ότι σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα.

Εκτός από τη διαφύλαξη της Εθνικής μνήμης, οφείλουμε να διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο την αλήθεια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να διεκδικήσουμε τη διεθνή αναγνώρισή της. και πρόσθεσε πως «το Κίνημα Αλλαγής, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να πετύχουμε τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ξεκινώντας με εθνική συνεννόηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζοντας θεσμικά ως Ελλάδα και όχι ως κόμματα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό η Πρόεδρός μας, Φώφη Γεννηματά, κατέθεσε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία. Στην επιτροπή πρέπει να κληθούν να συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι Ποντιακών Οργανώσεων, οι οποίοι οφείλουν να μην τις εμπλέκουν σε κομματικούς ανταγωνισμούς».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις