Μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις έστειλε με την τηλεοπτική του συνέντευξη στον Antenna ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός αποδέκτης είναι οι έξι βουλευτές που επέλεξαν να στηρίξουν την κυβέρνηση στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει σήμερα στη Βουλή, στους οποίους θα στοχεύσει η ΝΔ και εντός του Κοινοβουλίου, καλώντας τους ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, άλλωστε, για «ετερόκλητη ομάδα» και τόνισε ότι ακόμη κι αν αυτοί δώσουν τελικώς την ψήφο τους στην κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρα δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η προσφυγή στις κάλπες. Μολαταύτα, ο πρόεδρος της ΝΔ φάνηκε ν’ αποδέχεται για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση, έστω και με 151 βουλευτές, μπορεί να ολοκληρώσει την τετραετία εάν το επιθυμεί κι εάν το κατορθώσει, με τη ΝΔ να μη διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων πλην του αρχικού σχεδίου για υποβολή πρότασης δυσπιστίας.
Το σενάριο αυτό, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραμένει μεν στο τραπέζι, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να προαναγγελθεί ή να ανακοινωθεί. Ούτως ή άλλως, η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο κ. Τσίπρας το καθιστά ανενεργό προσώρας, ενώ η ΝΔ δεν θέλει να το «κάψει» και για έναν ακόμη λόγο: ότι θα μπορεί να υποβάλλει νέα πρόταση, εάν αυτή απορριφθεί, ύστερα από έξι μήνες.
Επιχειρώντας, εξάλλου, τη σύνδεση της ψήφου εμπιστοσύνης με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης εντείνει την πίεσή του προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου εκείνος να μεταβάλλει τη στάση του και να μη στηρίξει τη συμφωνία. Το άλλοθι για τον επικεφαλής του Ποταμιού θα μπορούσε να είναι η οριστική ετυμηγορία του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον ίδιο. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον κ. Δανέλλη, στη ΝΔ υπενθυμίζουν με νόημα ότι τον Ιούνιο στήριξε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλλει τότε η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας του έτσι να εξηγήσει για ποιο λόγο τώρα στηρίζει ενεργά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε, παράλληλα, ότι το διαζύγιο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο είναι σκηνοθετημένο, ενώ άνοιξε τα χαρτιά του επί της ουσίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ: τόνισε συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαπραγματευτεί εξ αρχής τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον απορριφθεί από τη Βουλή, ωστόσο δεν θα έχει αυτή δυνατότητα εάν η συμφωνία περάσει και μαζί το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως σχεδιάζει να πράξει ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές.
Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε, δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη της πΓΔΜ θα εξαρτηθεί τότε – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης – από τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Όσο για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης από τη ΝΔ συμφωνία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως μια συμφωνία δεν πρέπει να δίνει την «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες, όπως συμβαίνει με τις Πρέσπες και γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, είναι μια κακή συμφωνία.
Του Αιμίλιου Περδικάρη