Site icon NewsIT

Μηνύματα Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό με αποδέκτες Τουρκία και… στελέχη της ΝΔ

30.10.2019 | 08:35
Μηνύματα Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό με αποδέκτες Τουρκία και… στελέχη της ΝΔ

Καθαρά μηνύματα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε για το μεταναστευτικό από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να «σηκώσει» το θέμα δεν είναι τυχαία ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη διαχείρισή του, την ώρα που η Βουλή συζητά και δρομολογεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το άσυλο.

Όπως έχει παρουσιάσει, άλλωστε, από την περασμένη εβδομάδα το newsit.gr, ο κ. Μητσοτάκης, πριν την αναχώρησή του για την Κίνα στα τέλη της εβδομάδας, θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά ως προς την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Click4more: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: «Να είσαι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεσαι στην Ελλάδα»

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των επιστροφών στην Τουρκία ως έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής της. Έτερος άξονας είναι ασφαλώς η μετακίνηση πληθυσμών από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα, ο οποίος εξελίσσεται, ωστόσο, σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Στις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων συχνά προστίθενται αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ ή, ενδεχομένως, και τοπικοί βουλευτές, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να εκπονεί σχέδιο για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων.

Η ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή θα υπηρετήσει εν μέρει αυτό το σκοπό, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αναλάβει την επαφή με τους δημάρχους και βοήθειες ασφαλώς θα προσφέρει ο ορισμός του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή ως συντονιστή για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στην ομιλία του στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εργαλειοποιεί το ζήτημα προκειμένου να παίξει τα γεωπολιτικά της παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ απάντησε εμμέσως στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για δήθεν «βάρκες που καταστρέφονται και πυροβολούνται» στο Αιγαίο. «Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνονται την έκκλησή του προς τους Ευρωπαίους για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Για «σκουπίδια», εξάλλου, μίλησε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επίσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η άνοιξη, δίχως βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί η πίεση προς τις Βρυξέλλες σε δύο κατευθύνσεις: τόσο για την πλήρη εφαρμογή της «κοινής δήλωσης» Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας όσο και για την έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την πολιτική της δίκαιης κατανομής προσφύγων και μεταναστών στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, τόνισε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής πως η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση μιας προσφυγικής κρίσης αντίστοιχης με αυτής του 2015.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, στην κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχλησή τους για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάνουν λόγο για σύγχυση και ανεύθυνη μικροπολιτική, αλλά και για «κατάντημα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμούν ότι με την αναρώτησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ για το έργο των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού κι αν αυτό είναι συμβατό με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου ουσιαστικά δικαιώνουν τις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version