Πολιτική

Μηταράκης για τη νέα δομή μεταναστών στη Βάστρια Λέσβου, Καρά Τεπέ και Μόρια

Πριν από το Πάσχα του 2023 θα εγκαινιαστεί η νέα δομή μεταναστών στη Βάστρια Λέσβου ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου πρόσθεσε ότι αρχικά θα είναι ονομαστικής δύναμης 3.000 ανθρώπων.

Ο Νότης Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι η προοπτική για τη νέα δομή στη Βάστρια Λέσβου είναι να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 μεταναστών και προσφύγων.

Σε συνέντευξή του «stonisi.gr», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποκάλυψε: «Ο καταυλισμός της Βάστριας θα έχει όταν εγκαινιαστεί πριν από το Πάσχα του 2023 ονομαστικής δύναμης 3.000 ατόμων. Με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων».

Όπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Μηταράκης «το όριο της πραγματικής χρήσης τέτοιων δομών όπως συμβαίνει και στη Σάμο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 1.000 με 1.500 άτομα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Καρά Τεπέ».

Στη συνέντευξη του ο κ. Μηταράκης διέψευσε κατηγορηματικά την προοπτική η δομή της Βάστριας να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο από όλα τα νησιά του Αιγαίου. «Δεν μεταφέραμε ποτέ αλλοδαπούς από νησί σε νησί. Ούτε εμείς ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καν λόγος μεταφοράς. Ακόμα και η Χίος έχει σήμερα δομή, όχι όπως εμείς θα τη θέλαμε, δυναμικότητας φιλοξενίας 1.000 ατόμων που σήμερα φιλοξενεί 300 – 350 άτομα. Βέβαια η δομή της Χίου δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αλλά δομή στη Χίο υπάρχει. Η νέα δεν προχωρά λόγω νομικών κωλυμάτων που έχει προκαλέσει ο Δήμος Χίου» είπε ο κ. Υπουργός.

Μηταράκης: Ένας εργαζόμενος προς έναν φιλοξενούμενο

Στη δομή της Βάστριας θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Με τους Αστυνομικούς και όλο το άλλο προσωπικό θα υπάρχει περίπου μια σχέση ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο. «Το μεταναστευτικό έχει και μια θετική ανάγνωση» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Και συνέχισε: «Δημιουργείται ένας ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Δεν ονειρευόμαστε βέβαια αυτήν την ανάπτυξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα νησιά είναι πύλη εισόδου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και ένα θετικό πρόσημο και να μην κυριαρχούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις».

Σχετικά με το αν τα εγκαίνια της Βάστριας θα σημάνουν και το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Όσον αφορά το μέλλον του σημερινού πολυσυζητημένου καταυλισμού ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει όποια πρόδρομα έργα του ζητηθούν και εφόσον του ζητηθούν. Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ζητηθεί τίποτα.

Μηταράκης για το μέλλον της Μόριας

Για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου όπου βρισκόταν ο καταυλισμός της Μόριας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως περιμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει.

Για τη δομή της Βάστριας ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχει πλήρης σχεδιασμός βιολογικού καθαρισμού και διάθεσης των όποιων υπολειπόμενων λυμάτων, ύδρευσης και φυσικά τίποτα δεν θα καταλήγει στον κόλπο της Καλλονής. «Η δομή κατασκευάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπάρχει η μέγιστη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος».

Στο ερώτημα περί της δημιουργίας της δομής μέσα σε χώρους πρασίνου, ο υπουργός είπε ότι για κάθε προτεινόμενη περιοχή υπάρχει από κάποιον επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να γίνει. Προτάσεις όμως για τη δημιουργία της δομής δεν υπήρξαν. Οπότε και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Μύλος» στη Νέα Αριστερά μετά την απόφαση για αποχή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι οι διαφωνίες στη Νέα Αριστερά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθαν κυρίως από τα στελέχη της Ομπρέλας τα οποία θεωρούσαν ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν
«Μύλος» στη Νέα Αριστερά μετά την απόφαση για αποχή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο Harvard – Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου
«Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει το Harvard
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο Harvard – Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου