Το μεταναστευτικό αποτελεί τα τελευταία 5 χρόνια ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Ακόμη και σήμερα τα ζητήματα είναι πολλά και ο στόχος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει ένας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει η μείωση των ροών, κλείσιμο των δομών, αποσυμφόρηση των νησιών και το σημαντικότερο, να νιώσει ο Έλληνας το αίσθημα ασφάλειας που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
Για τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη το στοίχημα ήταν μεγάλο όταν ανέλαβε την θέση του Υπουργού και πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν πως πρόκειται για «ηλεκτρική καρέκλα», καθώς είχε να διαχειριστεί ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Το μεταναστευτικό!
Ο Νότης Μυταράκης μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για τις δομές που υπάρχουν στην χώρα μας και πόσες θα παραμείνουν, αλλα και πόσοι μετανάστες ήρθαν, έφυγαν και παρέμειναν στην χώρα μας το 2020. Εξηγεί πως δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στα νησιά μας και αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως μέχρι το Πάσχα οι δομές των νησιών να είναι σχεδόν μηδενικές. Αναφέρεται στα κρούσματα κορονοϊού στις δομές, αλλά και τον εμπρησμό της Μόριας στην οποία περίπου 10.000 άτομα βρέθηκαν άστεγα από τη μία μέρα στην άλλη. Απαντάει στο ερώτημα αν πληρώνει ή όχι ο Έλληνας φορολογούμενος τα επιδόματα των μεταναστών. Και τέλος αποκαλύπτει τι συμβαίνει με τις ΜΚΟ και πως κάποιοι πολιτικά παίζουν το παιχνίδι της στήριξης των ΜΚΟ, άνθρωποι και κόμματα που καταψήφισαν το ΜΚΟ, κόμματα που καταψήφισαν τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρχει τάξη.
Κλείνουμε τα 67 ξενοδοχεία και από 32 δομές θα παραμείνουν οι 26
«Είναι αισιόδοξο ότι για πρώτη φορά μιλάμε για κλείσιμο δρόμων. Μία χώρα η οποία πέρασε πέντε χρόνια μιας έντονης μεταναστευτικής χρήσης, από το 2015 και μετά γίναμε η βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη μεταναστών και προσφύγων, πλέον μετά τη δραστική μείωση των ροών το 2020, μετά το σχεδόν διπλασιασμό της έκδοσης αποφάσεων του ασύλου, βλέπουμε πλέον τη μείωση των δομών που χρειαζόμαστε. Σχεδιάζουμε να κλείσουμε και τα 67 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούμε μέσα στο 2020, πάμε από το 67 στο μηδέν και στην Ηπειρωτική Ελλάδα που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή 32 δομές, ο στόχος μας είναι σταδιακά μέσα στο 2021, να τις περιορίσουμε στις 26.Έχουμε μία δραστική μείωση ροών. Οι ροές στο τελευταίο εξάμηνο, έχουν μειωθεί κατά 91%. Αυτό μας επιτρέπει πλέον, σας είπα ότι σχεδόν έχουμε διπλασιάσει την έκδοση αποφάσεων ασύλου, πλέον αυτοί που δικαιούται Διεθνούς Προστασίας, μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η ενσωμάτωσή τους, η εύρεση εργασίας, η εύρεση κατοικίας. Πολλοί έχουνε φύγει για το εξωτερικό. Φέτος από τον Ιούνιο και μετά, είναι περισσότεροι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα μας, από αυτούς που έρχονται. Για πρώτη φορά έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων από αφίξεις και βέβαια στόχος μας είναι το 2021 καθώς θα ανοίξουν και τα σύνορα μετά τον κορωνοϊό, αυτοί που δεν δικαιούνται Διεθνούς Προστασίας και σε αυτό έχουμε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας.»
Πόσοι μετανάστες ήρθαν, έφυγαν και παρέμειναν στην χώρα μας
«Έχουν φύγει περίπου 7.500 το 2020 ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε περίπου τις 10.000 μέχρι το τέλος του χρόνου, στο τελευταίο τρίμηνο έχουνε φύγει 3.700, ενώ είχαν έρθει 2300. Δεν είναι τεράστια διαφορά, είναι σημαντικό όμως ότι άλλαξε η τάση. Πέρυσι θυμίζω ότι στη χώρα μας μπήκανε 72.000 και το 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο. Μιλάμε για ακραία φαινόμενα μεταναστευτικής κρίσης στην προηγούμενη πενταετία, πλέον μιλάμε για μία χώρα η οποία στις ροές έχει ανακτήσει τον έλεγχο, στα νησιά μας η αποσυμφόρηση υπερβαίνει αυτή τη στιγμή το 50%, υπάρχει ακόμα πίεση στην Ηπειρωτική Ελλάδα την βιώνουμε, για αυτό και ο επόμενος στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση της ηπειρωτικής Ελλάδας με το κλείσιμο των δομών που σας προανέφερα.Το σημαντικό είναι να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού. Δηλαδή, μετά από μία τετραετία πολύ μεγάλων ροών, με μία κατάσταση σε όλη τη χώρα έχουμε μπει σε μία πολιτική πολύ χαμηλών ροών, μία λογική η οποία πλέον το άσυλο κινείται γρήγορα ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις του παρελθόντος έχει μπει μία τάξη στις ΜΚΟ, κλείνουμε δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, νομίζω ότι τα του οίκου μας, τα διαχειριζόμαστε πλέον πιο αποτελεσματικά.»
Μέχρι το Πάσχα οι δομές των νησιών να είναι σχεδόν μηδενικές. Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι στη Λέσβο
«Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται στη Λέσβο, ο στόχος μας είναι μέχρι το Πάσχα οι δομές των νησιών να είναι σχεδόν μηδενικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κλειστές ελεγχόμενες δομές. Γιατί οι κλειστές ελεγχόμενες δομές για εμάς είναι ένας φράχτης για μελλοντικά γεγονότα. Λειτουργούν σίγουρα αποτρεπτικά, λειτουργούν επίσης και για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας αν έχουμε έκτακτα γεγονότα. Όπως σας θυμίζω είχαμε το Φεβρουάριο με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής κρίσης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην ξαναδούμε έτσι ποτέ στα νησιά μας, να υπάρχει κόσμος στο δρόμο στα λιμάνια, στις πλατείες, στα λιμάνια. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Είναι πάρα πολύ πιθανό αυτό να ξανασυμβεί. Βέβαια η χώρα μας απέδειξε το Φεβρουάριο ότι και ξέρουμε και μπορούμε με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να φυλάσσουμε και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, που έχει η χώρα μας.»
Τα κρούσματα κορονοϊού στις δομές δεν επιβεβαίωσαν ούτε την αντιπολίτευση ούτε και κάποιες ΜΚΟ
«Καταφέραμε και βγάλαμε την πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη του 2020 με κανέναν κρούσμα στα νησιά και με καμιά απώλεια ανθρώπινης ζωής στη δεύτερη φάση της πανδημίας έχουμε συνολικά περίπου 600 κρούσματα, 800 από την αρχή της πανδημίας. Αυτό είναι κάτω από το 1% του συνολικού πληθυσμού και οι συνολικές απώλειες ανθρώπινης ζωής είναι μία. Έχουμε χάσει μία ανθρώπινη ζωή, στη δομή της Μαλακάσας το Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν επηρεαζόμαστε από τον κορωνοϊό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώθηκαν αυτά που κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης και κάποιες ΜΚΟ προβλέπανε στην Άνοιξη του 2020.Είναι μέτρα τα οποία λαμβάνονται καθημερινά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αντιλαμβάνεστε, ότι σε αυτές τις δομές είναι δύσκολο να κρατήσεις τα μέτρα που μπορεί να κάνει ο καθένας σπίτι του. Δεν ζει ο καθένας σε ένα σπίτι, δεν ζούνε όλοι μαζί σε ένα σπίτι, ζούνε σε μία κοινότητα, αυτό φυσικά και δημιουργεί θέματα συγχρωτισμού. Απαιτήθηκε να υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο το οποίο από το Φεβρουάριο το σχέδιο μας επέτρεψε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Προστατέψαμε με δομές καραντίνας τα νησιά έως οι νέες αφίξεις να μην πάνε στις υφιστάμενες δομές μέχρι να ελεγχθούν και να περάσουν και 14 ημέρες. Συνολικά τα μέτρα που πήραμε μας επέτρεψαν να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε.»
Το μητρώο των ΜΚΟ και ο έλεγχος που δεν υπήρχε για χρόνια
«Κοιτάξτε, κάνουμε ένα ταχύτατο διαχωρισμό οργανώσεων μεταξύ αυτών που πραγματικά συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης και αυτών οι οποίοι έχουνε θέματα σε οικονομικά, θέματα νομιμότητας και είδατε πρόσφατα την δικογραφία που σχηματίστηκε στην Λέσβο για έναν αριθμό που συμμετείχαν κατά την αστυνομία στην διακίνηση προσώπων. Υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες ελέγχονται από την Εθνική Εταιρεία διαφάνειας για τα οικονομικά τους, υπάρχει το μητρώο ΜΚΟ και προχωράει και εγγράφονται πολλές ΜΚΟ. από την άλλη μία ώρα και 50 πάνε θα σας πω κάτι πολύ Στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που φιλοξενούμε 25.000 άτομα σε διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, προχωρήσαμε τον Ιούνιο σε μία πάρα πολύ μεγάλη μείωση του κόστους που πληρώνουμε στις ΜΚΟ ανά κρεβάτι. Μειώσεις που έφτασαν μέχρι και 30%. Αυτό δημιούργησε έντονες αντιδράσεις, υπήρχαν πολλοί που βγήκαν για να υποστηρίξουν να είναι ενάντια στη μείωση που έκανε το ελληνικό δημόσιο ή να προσπαθήσουν να εμποδίσουν το να ανοίξει η αγορά και να μπούνε και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών στις νέες μειωμένες τιμές. Υπάρχουν κάποιοι που πολιτικά παίζουν το παιχνίδι της στήριξης των ΜΚΟ, άνθρωποι και κόμματα που καταψήφισαν το ΜΚΟ, κόμματα που καταψήφισαν τον έλεγχο της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρχει τάξη. Νομίζω ότι ο καθένας φαίνεται τι πρεσβεύει.»
Πληρώνει ή όχι ο Έλληνας φορολογούμενος τα επιδόματα των μεταναστών;
«Κατά πρώτον όλα τα κονδύλια του μεταναστευτικού χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε για τη λειτουργία των κέντρων, ούτε για την κατασκευή των κέντρων, ούτε για το πρόγραμμα εστία που σας ανέφερα πριν, ούτε τα επιδόματα που δίνεται. Βέβαια έχουμε αλλάξει πολιτική, παλιότερα αυτά τα επιδόματα δίνονταν για χρόνια, τώρα δίνονται χρονικό διάστημα, πλέον γίνεται μόνο για ένα μήνα επίδομα για στέγη σε αυτόν που έχει πάρει απόφαση ασύλου. Από κει και πέρα πρέπει να πατήσει στα πόδια του όπως Έλληνας πρέπει να πάει να δουλέψει. Υπάρχουνε κάποια βοηθήματα του κοινωνικού κράτους, αλλά η βάση από κει και πέρα του καθενός πρέπει να είναι ότι η δική του εργασία, είναι αυτό που θα πληρώσει τη δικιά του οικογένεια, τον εαυτό του και θα συμβάλλει και στο κοινωνικό σύνολο. Μία πολιτική ισόβια σύνταξη και ισόβιων προνομίων, αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε. Με αντιδράσεις.»
Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 80 χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ το καλοκαίρι υπογράψαμε και ήρθαν εκτάκτως στην Ελλάδα 10.000 εργάτες γης γιατί δεν υπήρχαν
«Υπάρχει σχέδιο. Βέβαια θα σας πω ότι το καλοκαίρι υπογράψαμε και ήρθαν εκτάκτως στην Ελλάδα 10.000 εργάτες γης γιατί δεν υπήρχανε. Δηλαδή αυτή η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει ανεργία από την άλλη υπάρχουν επαγγέλματα και δουλειές και δεξιότητες. Εγώ δεν θα κρίνω, αλλά θα πω ότι στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή χιλιάδες ξένοι εργάτες γης, οι οποίοι καλύπτουν την ανάγκη του ελληνικού αγροτικού τομέα που αν δεν υπήρχανε θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή. Και πρέπει να μπορέσουμε αυτοί που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα που είναι λιγότεροι από ότι νομίζει ο κόσμος, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή χώρα μας έχουμε 80 χιλιάδες πρόσφυγες. Επισήμως πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι ότι έχει δείξει η εμπειρία, ότι σιγά-σιγά μετακινούνται και σε άλλες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά είναι κάτω από το 1% του ελληνικού πληθυσμού αυτοί που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας. Άρα τα νούμερα δεν είναι όσο μεγάλα καμιά φορά δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο. Εμείς σαν υπουργείο αποφασίσαμε από το Μάρτιο και εκδίδουμε κάθε μήνα ένα αναλυτικό πολυσέλιδο δελτίο στο οποίο δίνουμε όλα τα νούμερα που έχουν να κάνουν με τον μεταναστευτικό. Νομίζω ότι είναι σημαντικό στον πολιτικό διάλογο, να υπάρχει μία κοινή βάση στοιχείων και από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη δικιά του πρόταση, άποψη, ή ερμηνεία.»