Πολιτική

Μηταράκης: Σύντμηση των διαδικασιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο

Τη σύντμηση των διαδικασιών καταγραφής των αιτούντων άσυλο προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης στο προσεχές νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, «η καταγραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα ενοποιηθεί με την καταγραφή της Υπηρεσίας Ασύλου. Σήμερα, είχαμε δύο καταγραφές, που κατά 80% έθεταν τις ίδιες ερωτήσεις».

Ακόμη ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «ανεξαρτήτως ιδεολογικών απόψεων, όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν, ακόμα και χρόνια ολόκληρα, να μάθουν αν η Ελλάδα θα τους δώσει άσυλο ή όχι. Η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου δεν είναι μια πολιτική επιλογή, ούτε έχει ιδεολογία, αλλά αποτελεί επίδειξη σεβασμού σε ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα» σημείωσε.

Τόνισε επίσης, ότι «η έκδοση ασύλου δεν είναι ένα θέμα πολιτικό. Αλλά είναι ένα θέμα νομικό, ένα θέμα κανόνων που θα το κρίνετε εσείς βάσει του νομικού πλαισίου» και συμπλήρωσε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Ασύλου είναι ο όγκος των αιτήσεων που εκκρεμούν».

Τέλος, απευθυνόμενους στους νεοπροσληφθέντες, ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε το ρόλο τους πολύ σημαντικό και πρόσθεσε ότι «η αποστολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα, για τους αιτούντες άσυλο και για την κοινωνία. Είστε στη πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος που όλη η χώρα συζητάει. Είστε στη πρώτη γραμμή για τη διαχείρισή του».

Συνάντηση με τους συλλόγους της Υπηρεσίας Ασύλου

Εξάλλου, σήμερα, ο κ. Μηταράκης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προκήρυξαν για σήμερα 24ωρη απεργία εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόμο 4636/2019 για τις διαδικασίες ασύλου, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, κατά τη συνάντηση, ο υπουργός τους ανακοίνωσε ότι με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα υπάρξουν αλλαγές στο νόμο για το άσυλο, στην κατεύθυνση της περαιτέρω επιτάχυνσης της διαδικασίας, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά της αρμοδιότητας καταγραφής των αιτήσεων ασύλου στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου να επικεντρωθούν στη διενέργεια συνεντεύξεων και τη συγγραφή αποφάσεων. Επίσης, τους ενημέρωσε ότι το υπουργείο εξετάζει την πρόσληψη δικηγόρων που θα συνδράμουν τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας στην έκδοση των αποφάσεων, αλλά και το ενδεχόμενο να δίνεται μπόνους αποδοτικότητας στους υπαλλήλους για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έκδοσης αποφάσεων ανά εβδομάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός επισήμανε ότι τάσσεται υπέρ της λογικής της πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου αλλά και σε όλο το υπουργείο Μετανάστευσης, ωστόσο σε αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων για μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων σε αυτήν συμβασιούχων, αλλά και για ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις αρχές Μαΐου, απάντησε ότι θα το διερευνήσει.

Νωρίτερα το πρωί, οι δύο σύλλογοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις, με την υποστήριξη της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων της Αθήνας. Οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα