Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στην Κορσική, έχοντας στο πλευρό του την πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στις ακραίες προκλήσεις της γειτονικής χώρας.
“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας και τις προκλητικές συμπεριφορές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Απροκάλυπτα, πλέον, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια συνεννόησης. Τα συμπεράσματα της παραγράφου 6 στο κείμενο της Διάσκεψης στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα που δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο: Πρέπει να σταματήσει μονομερείς ενέργειες, και να δείξει ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γόνιμων συζητήσεων στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, μιας απόλυτα επιτυχημένης διαδικασίας. Ίσως να συνέβαλε και ο τόπος που τη φιλοξένησε. Η Κορσική είναι μια γέφυρα, που δείχνει τον δρόμο για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις στη Μεσόγειο.
Ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για το μεταναστευτικό, για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου. Εκεί ήδη η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασε στα τεστ, αλλά και στις ενέργειες για την προστασία στον κορονοϊό. Θέλω να ευχαριστήσω την έμπρακτη υποστήριξή τους τους εταίρους μας.
Πρώτη μας μέριμνα ήταν να φύγουν τα ασυνόδευτα παιδιά μακριά από τη Λέσβο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κ. Μέρκελ που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά στις χώρες τους. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις. Θα πρέπει να επαναφέρουμε αυτήν τη συζήτηση στις προτεραιότητες της Ε.Ε. Εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενέργειες της Τουρκίας που δυναμιτίζουν το κλίμα στην περιοχή: «Συζητήσαμε για τις προκλητικές συμπεριφορές και για τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο χώρες μέλη της Ε.Ε. Οι συζητήσεις εδώ, στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο. Εάν θέλει να έχει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη, ότι σέβεται τους διεθνείς κανόνες.
Θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπριο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης».
Τι αναφέρει η παράγραφος 6
Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.