Επτά ώρες κράτησε η μαραθώνια συζήτηση στην Βουλή την οποία προκάλεσε ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει το Σώμα για τον κορονοϊό και την πανδημία που έχει χτυπήσει την χώρα μας.
Την συζήτηση έκλεισε ο πρωθυπουργός με την τριτολογία του η οποία έβγαλε ειδήσεις.
«Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης πιστεύω εάν όλοι γυρίζαμε το ρόλοι του χρόνου πίσω θα παίρναμε νωρίτερα δραστικά μέτρα. Το λέω ξεκάθαρα. Η ευθύνη βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση και κατόπιν τους τοπικούς άρχοντες. Η ταχύτητα αύξησης των κρουσμάτων μας επιτρέπει να πούμε πως πέσαμε έξω, κυβέρνηση, ειδικοί και επιδημιολόγοι», επισήμανε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σχετικά με την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.
«Τώρα θέλω να διαβεβαιώσω πως γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» τόνισε και προσέθεσε: «Το Διαβαλκανικό έχει ήδη μπει στην εφημερία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κρεβάτι, που να μην αξιοποιηθεί και αυτό γίνεται. Θα πρέπει και εσείς να αναγνωρίσετε πως εάν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη τότε που τη ζητούσατε θα είχαμε σπαταλήσει πόρους, χωρίς να έχουμε χρησιμοποιήσει. Εμείς ακολουθούμε το μοντέλο να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα, όταν το χρειαζόμαστε».
Για την αναστολή πλειστηριασμών είπε ότι θα υπάρξει με ρύθμιση που θα έρθει στην Βουλή.
Προανήγγειλε έξυπνα στοχευμένα τεστ σε μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθεί πόσο εύκολο θα είναι το άνοιγμα των σχολείων. «Μπορούμε να ανοίξουμε τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου. Έχουμε τα εργαλεία και τα κατάλληλα μοντέλα», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα ότι ήδη έχουμε δώσει πάνω από 40.000 tablet και laptop στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. «Θα ζητήσω από το Υπουργείο Παιδείας εάν γίνεται να επισπευσθεί» είπε.
Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. «Το πώς, πόσα χρήματα και πώς θα τα δώσουμε θα τα αξιολογήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Εφ όσον υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα, η κυβέρνηση θα δώσει απτή στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα κόμματα να υποδείξουν έναν εκπρόσωπο για την επιτροπή εθνικού εμβολιασμού για το εμβόλιο του covid. Είπε ακόμα ότι η αναφορά του για τους θανάτους από την γρίπη είχε στόχο εκείνους που έκλειναν το μάτι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας ζήτησε για ακόμα μια φορά να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις. Έχω ζητήσει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι για την χρήση μάσκας αλλά και για την τηλεργασία.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας είπε ότι «το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Για να γίνει αυτό πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμα. Όσοι είπαν ότι δεν μπορούμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε τους καλώ να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι υπήρξε εφησυχασμός από όλους και ενδεχομένως και από την κυβέρνηση. Να μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ενόψει Χριστουγέννων. Θα πρέπει να περάσουμε Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας».
Ο Πολακισμός, ο Βαρουφάκης και η πορεία του Πολυτεχνείου
Νωρίτερα, με επίθεση κατά του προηγούμενου ομιλητή, του επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι τον βαραίνουν ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών.
«Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό κ. Βαρουφάκη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν ξεχάσαμε τις ευθύνες σας για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, το “αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες” και την ίδια ώρα έκλαιγαν οι συνταξιούχοι, ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε lifestyle περιοδικά».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «διένειμε το κείμενο της ομιλίας του πριν με ακούσει».
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και στάθηκε στην ανάρτηση του κ.Πολάκη σε βάρος του κ. Τασούλα για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον κ.Τσιπρα κατηγορώντας τον για “Πολακισμό” όπως είπε.
Click4More Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ο κόσμος στενάζει! Σύσκεψη αρχηγών άμεσα
“Δεν μπορω να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο “Σωτηρία”. Είπατε κ.Τσίπρα ότι λειτουργούν 9 ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου, ότι λειτουργούν όλες. Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του ΠτΒ ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολακης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στον τρόπο έκφρασης του κ.Πολάκη ότι “το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο “Πολακισμός” ο οποίος είναι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό “ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού”.
Και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα είπε: “Αυτό σημαίνει “Πολακισμός” μόνο που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πολακης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ”.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα εάν “έχετε την αίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτό το λόγο;” και πρόσθεσε:” Δεν είστε πια ο φέρελπις πολιτικός, αλλά είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός, και αυτό είναι η κρίση του λαού”.
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε επίσης όσον αφορά στην πορεία του Πολυτεχνείου στον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη λέγοντάς τους ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν εξαιρείται κανείς από τους νόμους.
Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, ανέφερε ακόμη ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορονοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προς τούτο κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.
«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, και είναι δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι πράγματι «θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» και πρόσθεσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε «rapid test» αξιόπιστα. Όσα ζητάτε είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς και όχι τους γιατρούς;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο “Σωτηρία” και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθό, τον ρώτησε “εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ.Ξανθό, κ.Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μια, πέστε μου. Πως κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία».
Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είπε ότι έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
“Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παππάς πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες -ανέφερε κάποιες εξ αυτών που έγιναν στο εξωτερικό- που λένε ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και πρόσθεσε ότι στο θέμα των συγκοινωνιών προχωράνε οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε – όπως είπε – σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα Μέσα Μεταφοράς και τις Εντατικές.
“Εάν το εργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μια παράγραφος, ούτε μια πρόταση για τα ΜΜΜ και για τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε γιατί δεν κάνατε τίποτα” είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, και ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους.
Επιτέθηκε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας “αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA” και τόνισε: “Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα, με το να το θυμούνται όταν τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Τα είπα για την Αντίσταση θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο”.
Τέλος αναφέρθηκε στα περί “υπεύθυνης υπακοής” που είπε ο κ.Βαρουφάκης, και απευθυνόμενος σε αυτόν είπε, σκωπτικά “με τη δημιουργική ασάφεια πάει παρέα” και τόνισε: “Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά” και ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στους κ.κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη ξεκαθαρίζοντας ότι οι νόμοι θα ισχύσουν και γι’ αυτούς.
“Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία, και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από την συνολική εφαρμογή των νόμων. Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και τον κ. Βαρουφάκη”.
Δείτε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού