Πολιτική

Μητσοτάκης από ΑΑΔΕ: Μπαίνει επιτέλους μία τάξη στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Τις πρώτες 23 ημέρες υπεβλήθησαν 1.155.685 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Σαφές μήνυμα ότι μπαίνει επιτέλους μία τάξη στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έστειλε σήμερα, Τετάρτη (09.04.25) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για τους ιδιαίτερα βελτιωμένους ρυθμούς υποβολής φορολογικών δηλώσεων καθώς και τη θετική επίδραση που έχουν οι εκπτώσεις που πλέον προσφέρονται για τη γρήγορη υποβολή και εξόφληση του φόρου απηύθυνε κάλεσμα στους φορολογούμενους «να αξιοποιήσουν το σημαντικό κίνητρο» της έκπτωσης 4%.

«Όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν έκπτωση 4%. Πολλοί συμπολίτες μας, πάνω από 1 εκατομμύριο, έχουν ήδη ανταποκριθεί. Οπότε, ενθαρρύνουμε ακόμα περισσότερους να σπεύσουν και να αξιοποιήσουν αυτό το σημαντικό κίνητρο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των στοιχείων από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα.

«Είναι σαφές ότι μπαίνει επιτέλους μία τάξη στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με κίνητρα τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα. Τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και το κεντρικό μήνυμα της επιβράβευσης της συνέπειας και προφανώς, της μη δυνατότητας πια του κράτους να δίνει παρατάσεις για μία διαδικασία η οποία πρέπει να είναι απολύτως θεσμοθετημένη και να γνωρίζουν όλοι ότι οι ημερομηνίες τις οποίες έχουμε προσδιορίσει είναι απολύτως δεσμευτικές», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση των στοιχείων στον πρωθυπουργό, τις πρώτες 23 ημέρες υπεβλήθησαν 1.155.685 φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, αυξημένες κατά σχεδόν 150% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024, όταν είχαν υποβληθεί 462.565 δηλώσεις, και κατά 388% συγκριτικά με το 2023, όταν είχαν υποβληθεί μόλις 236.853.

Επισημάνθηκε η θετική επίδραση που έχει η εφαρμογή, για πρώτη φορά φέτος, συγκεκριμένου και αμετάβλητου χρονικού περιθωρίου για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος, έως 15 Ιουλίου, ενώ παράλληλα τονίστηκε η μεγάλη σημασία των κλιμακωτών εκπτώσεων, έως 4%, οι οποίες δίνονται ως επιβράβευση σε όσους ολοκληρώνουν ταχύτερα τη διαδικασία και στη συνέχεια καταβάλουν έως το τέλος Ιουλίου το σύνολο του φόρου, είτε εφάπαξ είτε τμηματικά.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αυξήθηκαν κατά περίπου 100.000 σε σύγκριση με πέρυσι οι προσυμπληρωμένες και προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην έγκαιρη εγγραφή όλων των φορέων του Δημοσίου στο ειδικό μητρώο της ΑΑΔΕ, που διευκόλυνε την καταχώρηση των φορολογικών στοιχείων του προσωπικού τους.

Η υποχρέωση εγγραφής για τους δημόσιους φορείς νομοθετήθηκε πέρυσι και προέβλεπε την επιβολή προστίμου στους προϊσταμένους υπηρεσιών που δεν θα διαβίβαζαν εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία. Οι προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις αφορούν πλέον περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Αγγίζουν το 94% οι επιστροφές

Όπως σημειώθηκε κατά τη σύσκεψη που ακολούθησε, το νέο σύστημα βελτιώνει την εξυπηρέτηση του πολίτη, συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δίνει στο κράτος πολύ καλύτερη ορατότητα ως προς τα έσοδά του και την εκτέλεση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Παράλληλα, το κράτος μπορεί να είναι πολύ πιο συνεπές στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί το 93,9% των επιστροφών και συμψηφισμών φόρου που προέκυψε από τις υποβληθείσες δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επίσης επισκόπηση των επόμενων πρωτοβουλιών της ΑΑΔΕ για την ψηφιοποίηση των συναλλαγών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων και τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων – Παραμένουν όμως σε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ
Λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ που...
Συμβούλιο της Επικρατείας 6
Κωδικός – εξόρμηση στην κοινωνία: Η εντολή Μητσοτάκη και το ορόσημο της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί αλλά και οι βουλευτές που θα βρεθούν στις περιφέρειες τους για το Πάσχα, επιδιώκουν να επικοινωνήσουν δια ζώσης στους πολίτες τις πρωτοβουλίες που προωθεί η κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης