«Η παρουσία σας σήμερα εδώ σηματοδοτεί την σύμπνοια των Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή τους σύμπλευση. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την συγκυρία με κοινή πορεία χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από ανέξοδους ανταγωνισμούς. Ένα πρώτο βήμα είναι το σύστημα ανεξάρτητου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης».
Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τους ομολόγους του από Βαλκανικές χώρες αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι ο τερματικός σταθμός θα αποτελεί μια πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ένας φάρος που εκπέμπει διπλό σήμα. Με τα έργα που δρομολογούνται θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και επίσης όλοι μαζί να αναλάβουμε κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή την συνεργασία όχι μόνο αναγκαία αλλά και κατεπείγουσα και η Ελλάδα πρωτοστατεί. Έχει φροντίσει για την δική της επάρκεια αλλά είναι και πρόθυμη να βοηθήσει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία», τόνισε.
Και συνέχισε: Όπως γνωρίζετε η νέα πλωτή δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα ανεβάσει την δυναμικότητά της κατά 155.000 κυβικά μέτρα και το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη θα προσθέσει ακόμα 154.000 κυβικά μέτρα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που αποτελείται από μια υπεράκτια μονάδα υγροποίησης και αποθήκευσης LNG και από ένα υποθαλάσσιο και έναν χερσαίο αγωγό που θα οδηγούν το αέριο στο εθνικό σύστημα μεταφοράς. Μια υψηλής τεχνολογίας κατασκευή συνολικού κόστους 360 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται κατα το ήμισυ από το ΕΣΠΑ αλλά κινητοποιεί και ιδιωτικά κεφάλαια από τις χώρες μας».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα: «Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο, με την προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η συνολική δυνατότητα αεριοποίησης θα είναι 58,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με άλλα λόγια αυτοί οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και την λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών του IGB τόσο σημαντικό για την Βουλγαρία και έχουμε δουλέψει πολύ με τον φίλο πρωθυπουργό για να πετύχουμε την ολοκλήρωσή του αλλά και του αγωγού Ελλάδας – Σερβίας και Ελλάδας – Β. Μακεδονίας. Και ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό τόνισε: «Το έργο για το οποίο μιλάμε σήμερα, είναι ένα έργο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή όχι μόνο γιατί δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, γιατί ενισχύει την τοπική κοινωνία αλλά και γιατί θωρακίζει το περιβάλλον με μέτρα προστασίας του σημαντικού οικότοπου στο Δέλτα του Έβρου αλλά έχει και πανελλαδική διάσταση. Μπορούν να τριπλασιαστούν οι δυνατότητες παραγωγής LNG έως το 2023. Η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος και η Θράκη δικαιώνουν την γεωπολιτική τους σημασία. Διαμορφώνουν μια γεωπολιτική πύλη σε μια ευαίσθητη γωνία σπουδαία τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την Ευρώπη».
Τέλος απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους είπε: «Σήμερα, η παρουσία σας εδώ και όλων των Βαλκάνιων φίλων συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του σημαντικού έργου, ενός έργου που βοηθάει την οικονομία όλων των χωρών μας. Με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα που τα έφερε έτσι η ζωή να έχει ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία σε αυτό τον κόσμο που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς».