Για τα δύο μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο νοσοκομείο «Αττικόν», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναβάθμισης δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και πράγματι, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» για όλο το λεκανοπέδιο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν καθώς όπως είπε γίνεται μια πολύ σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. «Διότι καταλαβαίνω απόλυτα την -θα έλεγα- οργή, συχνά, των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τις υποδομές, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που δεν νομίζω ότι ήταν αντίστοιχες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας του 21ου αιώνα. Κάνουμε λοιπόν και εδώ μια σημαντική παρέμβαση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την επιφάνεια και ταυτόχρονα δημιουργώντας και πολύ σύγχρονες υποδομές για να μπορούμε να περιθάλψουμε οποιοδήποτε περιστατικό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, όσο σοβαρό και αν είναι αυτό».
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε: «Σήμερα, 9 Μαΐου, είναι η ημέρα της Ευρώπης. Και καθώς σε ένα μήνα από τώρα θα έχουμε ευρωεκλογές, είναι καλό να θυμόμαστε το ευρωπαϊκό αποτύπωμα της συμμετοχής της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το οποίο το βλέπουμε έμπρακτα και εδώ, στο “Αττικό” Νοσοκομείο. Το Ταμείο Ανάκαμψης, 36 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ένα μόνο, σημαντικό, από τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αξιοποιεί η χώρα μας για παρεμβάσεις σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων. Και νομίζω ότι είναι πάντα καλό να αναλογιζόμαστε πόσο ωφελημένοι είμαστε από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ευρώπη μας αφορούν».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τόνισε ακόμα πως «σε δύο χρόνια από τώρα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται, οι πολίτες θα μπορούν πραγματικά να πειστούν ότι δουλεύουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να τους αξίζει και που να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε ιατρική τους ανάγκη, όσο σοβαρή και αν είναι αυτή».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την προσωρινή μετεγκατάσταση του ΤΕΠ σε άλλο χώρο, τις μελέτες που έχουν γίνει, για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που προβλέπει την περάτωση όλων των εργασιών στα τέλη του έτους.
Πρώτη στάση στη Μονή Δαφνίου και τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονή Δαφνίου, που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται το σπουδαιότερο μνημείο της μέσης βυζαντινής περιόδου στην Αττική.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων για τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης που έχουν υλοποιηθεί, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς και τον σχεδιασμό για νέα έργα.
Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -στο οποίο έχει ενταχθεί η Μονή Δαφνίου- με στόχο τη θωράκιση αρχαιολογικών χώρων έναντι φυσικών κινδύνων, κυρίως της πυρκαγιάς, και απειλών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την αναθεώρηση και ενίσχυση των σχεδίων πολιτικής προστασίας.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο, όπου ξεναγήθηκε από τον οικονομικό και διοικητικό προϊστάμενο του Κήπου Στέλιο Σούλιο και ενημερώθηκε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις που οργανώνονται με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδίως της νέας γενιάς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.