Πολιτική

Μητσοτάκης από τον Έβρο: Εθνική εξαίρεση η στάση του κ. Τσίπρα – Χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα στην περιοδεία που πραγματοποίησε σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ στην χρηματοδότηση του φράχτη με ευρωπαϊκά κονδύλια κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν προτίθεται να συνεχίσει το έργο και τόνισε ότι ο φράχτης θα γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος και για τον λογαριασμό που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπαδημούλης. 

Εκτέθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, είπε ο πρωθυπουργός στεκόμενος δίπλα στον φράχτη και αναφέρθηκε στο μπλόκο Παπαδημούλη εξηγώντας:  

Αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι αυτό το ακριβό έργο να μην το πληρώνει η ΕΕ αλλά όλοι εσείς ουσιαστικά ο Έλληνας φορολογούμενος. Θα ξαναρωτήσω τον κ. Τσίπρα κάτι που αποφεύγει να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει τον φράχτη ή όχι ή να το κατεδαφίσει; Η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση όταν έρχεται μετά την υιοθέτηση άθλιων ψεμάτων για δήθεν επεισόδια που έγιναν στον Έβρο αλλά αποδείχθηκαν όλα ψέματα.

Θυμάμαι, είπε ακόμα, πολύ καλά και το θυμούνται και οι υπουργοί το περιστατικό της Μικρής Μαρίας όταν ψάχναμε σε ποια νησίδα είναι και όταν βρέθηκαν καταλάβαμε ότι όλη αυτή η ιστορία που διέσυρε την χώρα και στο εξωτερικό ήταν ένα κακοπαιγμένο ψέμα που υιοθετήθηκε από κάποιους στο εσωτερικό για να πλήξουν την κυβέρνηση.

Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων να σταματήσει και από την γειτονική χώρα.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θέλουμε να χαιρετίσουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς και πιστεύουμε ότι από τώρα έως τις εκλογές να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

«Η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν»

Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ικανοποιημένος γιατί για πρώτη φορά στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναγνώρισε ότι η αφετηρία για μια μεταναστευτική πολιτική είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Θα μπορούμε να δεχόμαστε οργανωμένα και με τους δικούς μας όρους προσωπικό εκεί που υπάρχουν ελλείψεις και μπορούμε να δημιουργήσουμε σχήματα διμερών συμφωνιών και να υποδεχόμαστε κατοίκους άλλων χωρών για να έρχονται νόμιμα να εργάζονται και να επιστρέφουν στην χώρα τους. Αυτή είναι η διαφορά μας στο μεταναστευτικό με την προηγούμενη κυβέρνηση. Eπανέλαβε ότι η επέκταση του φράχτη θα γίνει ακόμα και με εθνικούς πόρους σε πείσμα όσων αντιδρούν. Η επένδυση αυτή δεν είναι μια φτηνή αλλά απαραίτητη επένδυση για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι εθνική επιταγή η κατασκευή της αλλά και ένα λαμπρό παράδειγμα του κράτους που θέλουμε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους άνδρες όλων των σωμάτων ασφαλείας γιατί όπως είπε, στο πρόσωπό τους καθρεφτίζεται η αποφασιστικότητα να κρατήσουμε την πατρίδα μας ασφαλή και την κοινωνία μας έτοιμη να συνεχίσει στον δρόμο της ευημερίας. «Ο στόχος δεν είναι μόνο εθνικός αλλά και ευρωπαϊκός πια. Όλα τα παραπάνω», συμπλήρωσε «καταρρίπτουν τους ηττοπαθείς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει ποτέ. Αντίθετα, αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο και με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας μας διδάσκει ότι η πατρίδα μας μπορεί να αλλάζει να γίνεται καλύτερη και το κράτος πιο αποτελεσματικό. Μια Ελλάδα να βαδίζει στο μέλλον χωρίς να ξεχνά τον πατριωτισμό της ευθύνης.

Αξίζει να θυμηθούμε όσα έγιναν στον τόπο αυτό με τα λόγια ενός σπουδαίου Γάλλου Ακαδημαϊκού του Μισέλ Φουσέ: «Το σύνορο δεν είναι μια αόριστη χάραξη αλλά ένας θεσμός που εγκαθιστά δομές. Δεν μπορούν να υπάρξουν κράτη χωρίς σύνορα. Γιατί χωρίς αυτά κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται μέλος ενός έθνους ή μιας κοινότητας ικανός να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την μοίρα του. Ο Έβρος μας ενώνει και μας δυναμώνει για να ορίζουμε μόνοι μας το αύριο και να προχωράμε μαζί ενωμένοι».

Δείτε ζωντανά

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα