Τα εύσημα που απέσπασε η ελληνική πλευρά για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ – αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος σε μια ταραγμένη περιοχή.
Μιλώντας μάλιστα στο Greek Economic Summit, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι μίλησε ξεκάθαρα στον Ντόναλντ Τραμπ για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, οι οποίες εκφράζουν όλο το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία στο σύνολό της, αλλά και ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο.
Click4more Μητσοτάκης: “Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” – “Εγγύηση οι ΗΠΑ”! video
Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλ’ αντίθετα έχει στόχο σε κάθε περίπτωση να επιλύσει ειρηνικά τις διαφορές της με την Τουρκία και γι’ αυτό κρατά ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πολύ θετικό γεγονός ότι οι ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα διά του ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι εγγυώνται την ασφάλεια και ευημερία της χώρας και στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.
Ιδιαίτερη σημασία δίνει επίσης ο πρωθυπουργός στις επενδύσεις, τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας κι έτσι εξασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παράξει ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες και για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες στα logistics, την ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό κλάδο. Επέμεινε δε ιδιαίτερα στις μειώσεις φόρων και εισφορών, τονίζοντας ότι ειδικά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ευνοήσει τη μεσαία τάξη.
Click4more Πάιατ για ελληνοτουρκικά: “Πάντοτε είμαστε αναμεμειγμένοι”!
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Πάιατ, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι «φυσικά και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν» για να διασφαλίσουν, όπως είπε, ότι δεν θα υπάρξει μια κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν. Από τα συμφραζόμενα, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να πάρουν καθαρή θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας, την οποία εξακολουθούν να θεωρούν έναν ισχυρό σύμμαχο που πρέπει να παραμείνει δεμένη στο άρμα της Δύσης. Ούτως ή άλλως, ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΝΑ Μεσόγειο εστιάζεται στα ενεργειακά, στηρίζοντας έτσι τον αγωγό EastMed που προβάλλει και η ελληνική πλευρά, καθώς προσφέρει ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διάσκεψη σύμφωνα με τη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή και στην οποία εκλήθη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι απούσα. Κατά πληροφορίες, στην κυβέρνηση ασφαλώς και θα ήθελαν η Ελλάδα να δώσει το παρών, ωστόσο τούτο δεν εξαρτάται άμεσα από τις προθέσεις της ελληνικής διπλωματίας, αφού ούτως ή άλλως, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα έμεινε εκτός της «διαδικασίας». Ερωτηθείς πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η εν λόγω διάσκεψη παραμένει ανοιχτή.