«Κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας να υπάρξει μια διχαστική στενά κομματική λογική στον χώρο της εκπαίδευσης, δεν έχετε σχέδιο. Θέλετε να ελέγξετε, αλλά δεν ξέρετε τι θέλετε να φτιάξετε… Άλλαξαν τρεις υπουργοί, με τον καθένα να αναιρεί το έργο του προκατόχου του», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με μεγάλη προχειρότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για νομοσχέδια που αποσύρονται μέσα σε λίγους μήνες, για χιλιάδες προσλήψεις που ανακοινώνονται, όπως είπε, με κάθε αφορμή και μετά η κυβέρνηση τις παίρνει πίσω, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της κατάργησης των Πανελληνίων, λέγοντας πως το ανακοίνωσε σε φιέστα ο πρωθυπουργός και μετά από μία μέρα ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε πως δεν ξέρει πως θα γίνει αυτό.
«Αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Είναι πολιτικός στρατός ατάκτων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως φέρνει στη Βουλή αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Όπως είπε μάλιστα «η Ολομέλεια καλείται να συμμαζέψει κουτοπονηριές της κυβέρνησης».
Σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επαναφέρει την αρχαιότητα και την επετηρίδα κάνοντας λόγο για πεπαλαιωμένες αντιλήψεις. «Βαθύς και αξεπέραστος ο συντηρητισμός σας. Ξαναγυρίζουμε σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθείτε να επιβάλλετε απόψεις παρωχημένες χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση. Το κράτος δεν σας ανήκει. Ανήκει στους πολίτες και το δικό τους συμφέρον πρέπει να υπηρετούμε» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας τα πανεπιστήμια να λειτουργούν αυτόνομα.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ελευθερία, αυτονομία, αξιοκρατία και διαφάνεια με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου και δημιουργικού σχολείου. «Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης είναι πλούτος και πρέπει να έχουν την ελευθερία να κάνουν τη δουλειά τους. Να μην κινούνται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται μακριά από μικροπολιτική και κομματικές λογικές. Και στην Παιδεία υπάρχει διαφορετικός δρόμος, μέσα από αξιοκρατία και διαφάνεια. Τα κριτήρια επιλογής των διευθυντών πρέπει να διέπονται από αυτές τις αρχές», δήλωσε, ζητώντας την αποκομματικοποίηση της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκπαιδευτικός πρέπει να κινείται και αυτόνομα, μακριά από τον στενό εναγκαλισμό του πλαισίου που βάζει η κυβέρνηση, ενώ ζήτησε τη θεσμοθέτηση μιας νέας διαδικασίας επιλογής μέσω του ΑΣΕΠ για τις κορυφαίες θέσεις και με την επίβλεψη του ΑΣΕΠ για τις άλλες θέσεις. «Πρέπει να κοιτάξουμε τολμηρά μπροστά. Να αποφασίσουμε τι πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα», είπε μιλώντας για «ελεύθερα και ακομμάτιστα σχολεία».