Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν έπαιξα το παιχνίδι του Ερντογάν – Το ξεκάθαρο μήνυμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

"Ποτέ δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά" είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του Thessaloniki Helexpo Forum. Επιφυλακτικός για την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία “πρωταγωνίστησαν” – όπως αναμενόταν- στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, που φέτος “αντικατέστησε” τη ΔΕΘ, λόγω του κορονοϊού. 

Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έστειλε ηχηρά μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον ξανά στο “τραπέζι” του διαλόγου, αλλά υπό μία βασική προϋπόθεση: να κάνει η Τουρκία βήματα για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως το πρώτο βήμα έγινε με την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την επιστροφή του στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο είναι επιφυλακτικός, λέγοντας χαρακτηριστικά “ας κάνουμε υπομονή…”, περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. 

“Είναι θετικό βήμα. Ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

Το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ερντογάν

Ερωτηθείς για τις διερευνητικές επαφές με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός σε μία συνάντηση, λέγοντας μάλιστα πως ο Τούρκος πρόεδρος “δεν το εννοούσε” όταν είπε ότι δεν θέλει να συναντηθεί μαζί του. “Μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Η βασική μας διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε μη οριοθετημένες περιοχές απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις επαφές από το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μπορούμε να βρούμε λύση. Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση ένα τηλεφώνημα ή μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, στέκομαι στην εμπιστοσύνη, είναι πάντα καλύτερο να μιλάει κανείς και να συναντιέται από τον να μην μιλάει και να μην συναντιέται. Ο Ερντογάν έχει πει ότι δεν θέλει να με συναντήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι το εννοεί”. 

Click4more: Ακάρ: Το Καστελλόριζο πρέπει να αποστρατικοποιηθεί – Πρόκληση ο εορτασμός με Σακελλαροπούλου

Και συνέχισε, τονίζοντας πως δεν είναι επιθυμία της Ελλάδας, ούτε της Ευρώπης, η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία: “Ποτέ δεν ρίξαμε εμείς λάδι στη φωτιά. Ήμουν πολύ προσεχτικός για να μην παίξω το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης. Κάναμε μια εξαιρετικά ενεργή διπλωματία. Φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας. Λίστα κυρώσεων υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή η επιθυμία μας γιατί τότε δεν θα έχουμε επιτύχει την απαραίτητη κλιμάκωση. Αλλά παραμένουν στο τραπέζι ως μία επιλογή της ΕΕ. Στόχος είναι η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”. 

Τα γεγονότα στον Έβρο

“Η απάντηση δόθηκε τον Μάρτιο. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρώπης και τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση”, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, όπως εκείνη του Μαρτίου.

“Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία παίζει ρόλο στο προσφυγικό αλλά και ουδέποτε έκρυψα το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχθούμε τέτοιου είδους απειλές να σταλούν απελπισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα”.

Διαβάστε εδώ όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού