Με σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του συνόδευσε την παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Ενδεικτικό των υψηλών τόνων είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου», απαντώντας έτσι εμμέσως και στην κριτική που έχει δεχθεί ο ίδιος για ακροδεξιές λογικές που προσομοιάζουν στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.
Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης, κατά την οποία αρχικά επέμεινε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, προσθέτοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για ν’ αποτραπεί η εφαρμογή της συμφωνίας είναι να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Αναφέρθηκε δε στις αλληλοκατηγορίες Κοτζιά-Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό, αλλά και «γραμμάτια εκατέρωθεν» που συνηγορούν στην παραμονή του προέδρου των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ειδικά για το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του θέλουν να περάσουν οπωσδήποτε από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών «με πρόσκαιρα ανταλλάγματα που θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο, αλλά όχι τη χώρα», ενώ για τον κ. Καμμένο σκωπτικά είπε πως «να δούμε πώς θα φύγει όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, από την πόρτα ή από το παράθυρο».
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι επιχειρούν την εργαλειοποίησή του και ότι στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν τη συναίνεση. «Δεν θα επιτρέψουμε τη συριζοποίηση του Συντάγματος», σχολίασε χαρακτηριστικά. Επίσης, έκανε λόγο για επικίνδυνες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή για τα λαϊκά δημοψηφίσματα, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας τόνισε πως «αυτοί που τις μονές μέρες ζητούν τη στήριξή της, τις ζυγές την απαξιώνουν».
Σχολιάζοντας δε τις εξελίξεις με την Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία και τη γενικότερη σκανδαλολογία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτικές διώξεις και εκτίμησε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι αυτοί που συγκροτούν μια κυβέρνηση σκανδάλων.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως την παραχώρηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή του Θριασίου, αλλά και στη δικαστική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι την εμποδίζει προκειμένου να καλύψει ευθύνες αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών στελεχών.
Κατέληξε δε λέγοντας για την οικονομία πως η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο και παίζει παιχνίδι επιδομάτων, ενώ υπογράμμισε πως το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει το χρόνο των εκλογών. «Εμείς θα μιλάμε για το αύριο κι εκείνοι για το χθες», σχολίασε.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα συμμετάσχει στο διάλογο και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εμμένοντας πάντως στις δικές της προτάσεις και κυρίως σ’ αυτό που απορρίπτει η κυβέρνηση. Την πρόταση, δηλαδή, να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις όλων των κομμάτων και ν’ αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις προσεχείς εκλογές ποιες από αυτές τις προτάσεις θέλουν να υλοποιηθούν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι στη διαδικασία θα αντιπαρατεθούν η αλήθεια με το ψέμα, η μιζέρια με την ελπίδα και η πρόοδος με τη συντήρηση, ζητώντας τέλος να μην πάει χαμένη κι αυτή η δεκαετία, όπως έγινε με την προηγούμενη περιορισμένης έκτασης αναθεώρηση του 2008.
Οι βασικότερες προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπουν:
– Την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή μετά από μόλις δύο ψηφοφορίες.
– Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, με θεσμική κατοχύρωση της δυνατότητάς του για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
– Δημιουργία ενός ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος, με κίνητρα για επενδύσεις και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλά και απαγόρευση αναδρομικής ισχύος των φόρων.
– Θέσπιση κανόνων διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιολόγησης και αξιοκρατίας στο Δημόσιο.
– Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
– Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς πόρους.
– Απλοποίηση της νομοθεσίας, με κανόνες «καλής νομοθέτησης», επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και απεξάρτησή της από την κυβέρνηση.
– Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
– Θέσπιση πολιτικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
– Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας για το ίδιο το Σύνταγμα.