Πέμπτη, 28 Νοε.
12oC Αθήνα

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης: Πώς και γιατί θα συναντήσει τον Ερντογάν – Τι θα γίνει με τη στρατιωτική θητεία

Μητσοτάκης εφ’ όλης της ύλης: Πώς και γιατί θα συναντήσει τον  Ερντογάν – Τι θα γίνει με τη στρατιωτική θητεία
Φωτογραφία αρχείου

Απαντήσεις για την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και άλλα θέματα, όπως οι πιθανές αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τρίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ως θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να έχει συνέχεια, για να επιβεβαιωθεί η έμπρακτη αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας. Δήλωσε, πάντως, ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Click4more: Μητσοτάκης: Δεν έπαιξα το παιχνίδι του Ερντογάν – Το ξεκάθαρο μήνυμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είμαστε “στο μέσο του ποταμού” κι έχουμε ακόμη δύσκολες μέρες μπροστά μας, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά. “Δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”, τόνισε, ενώ, σε ερώτηση του newsit.gr με αφορμή και το σχέδιο Πισσαρίδη, ξεκαθάρισε πως “όποιος μιλά για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας” κι ότι δεν υπάρχουν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης μνημονιακά μέτρα περικοπών.
Υπερθεματίζοντας, μάλιστα, εξήγησε ότι τελικός κριτής είναι οι αγορές, με τη χώρα να έχει δανειστεί το τελευταίο διάστημα 14 δις ευρώ, ενώ το πρώτο μνημόνιο ήταν απότοκο της αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε ότι καμία σύνταξη δεν θα κοπεί με την εφαρμογή του λεγόμενου “τρίτου πυλώνα”, με το σχετικό νομοσχέδιο να παρουσιάζεται έως το τέλος του έτους.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί σε βάθος τετραετίας, όπως είχε ούτως ή άλλως δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση και τόνισε πως η απόφαση για το 2021 που αφορά μόνο ιδιωτικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες και αγρότες αποτελεί “το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες”.

Για το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησής της, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη και σ΄ αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να υπερβεί τους 12 μήνες, ενώ εξετάζεται η υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως πρόσθεσε κι είχε ανακοινώσει και χθες, οι αλλαγές στη θητεία θα συνοδεύονται από ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης, ούτως ώστε οι στρατεύσιμοι να μην θεωρούν χαμένο το χρονικό διάστημα της θητείας τους.

Η συμφωνία του Βερολίνου

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε και η συμφωνία του Βερολίνου, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για παραφιλολογία και να ξεκαθαρίζει ότι είχε ενημερώσει πλήρως γι’ αυτήν τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε αντίστοιχη ενημέρωση και από τον διπλωματικό του σύμβουλο. Μίλησε για “γραπτή κατανόηση” και αποτύπωση της πρόθεσης για μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία δεν ήταν δεσμευτική και παραβιάστηκε, όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς. Για όλους αυτούς τους λόγους, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και ένα ελάχιστο πνεύμα κατανόησης και συνεννόησης.

Τα εξοπλιστικά

Για τους εξοπλισμούς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια νέα προσέγγιση, η οποία αναγνωρίζει ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων προϋποθέτει και την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, δίχως παράλληλα η χώρα να μπει σε κούρσα εξοπλισμών. Για τα Rafale τόνισε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία περιλαμβάνει την προμήθεια έξι καινούργιων αεροσκαφών και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων από τα μέσα του 2021 έως τις αρχές του 2022, ενώ για τις φρεγάτες είπε πως θα γίνει διαγωνισμός από το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα πρόταση.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το εμβόλιο του κορονοϊού

Εκτενείς αναφορές έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην υγειονομική κρίση. Με αφορμή το αυριανό άνοιγμα των σχολείων, κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς να επιμείνουν στη χρήση της μάσκας, διότι αυτή είναι η οδηγία των ειδικών. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος έχει την ευθύνη ως πρωθυπουργός να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία και θα το κάνει, ενώ εκτίμησε ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να τα πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ειδικά, δε, για το εμβόλιο, δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία εντός εξαμήνου κι είπε χαρακτηριστικά πως αν για λόγους συμβολισμού θα έπρεπε να το κάνει πρώτος ο ίδιος και η οικογένειά του, δεν θα είχε κανένα δισταγμό επ’ αυτού. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν και θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Τα γεγονότα στη Μόρια

Ερωτηθείς για τη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” πρόσφυγες και μετανάστες που θέλησαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν την κυβέρνηση για να τους απομακρύνει από το νησί, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει και ν’ αλλάξει την πολιτική της. Πρόσθεσε, δε, ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτελούν ευκαιρία για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη προς μία κοινή πολιτική ασύλου κι αποκάλυψε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά χθες βράδυ με την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου η Γερμανία να αναλάβει και να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων, όπως και συμφώνησε η Καγκελάριος.

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, ρωτήθηκε και για τη συμφωνία των Πρεσπών κι απάντησε πως το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που μια διεθνής συμφωνία – έστω κι αν ήταν λάθος κατά τη δική του άποψη – κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Έτσι, αυτό που έχει σημασία είναι η ορθή εφαρμογή της συμφωνίας, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις