Site icon NewsIT
11:34 | 24.07.20

Μητσοτάκης: Είδε Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για τα εθνικά μας θέματα

Μητσοτάκης: Είδε Κουτσούμπα και Βαρουφάκη για τα εθνικά μας θέματα
Newsit Newsroom

Με τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ζητώντας παράλληλα τις προτάσεις τους.

Σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης αποτελεί η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και ο γόνιμος διάλογος, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Το συμπέρασμα από τη σημερινή συνάντηση και ενημέρωση είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη σε όλη αυτή την περιοχή, σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στη περιοχή, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ, από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, θέλουμε ξανά να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στους στρατευμένους νέους μας, στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στους φαντάρους που βρίσκονται πραγματικά μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά σημαντικά προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Επίσης, είχαμε την ευκαιρία με τον κ. πρωθυπουργό να ανταλλάξουμε σκέψεις για τη Σύνοδο Κορυφής. Εκφράσαμε την αντίθεση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ όσον αφορά τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια, τα οποία πάλι θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα, θα παρθούν μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους της χώρας μας. Μιλάμε για μνημόνια διαρκείας, μιλάμε -στην ουσία- για νέα μνημονιακά μέτρα, έστω και αν βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις, που ακούγονται όμορφα στα αυτιά», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έθεσε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ορισμένα θέματα, η επίλυση των οποίων επείγει, τονίζοντας: «Επίσης, πήρα την ευκαιρία να θέσω στον κ. πρωθυπουργό ορισμένα ζητήματα που αφορούν εργαζόμενους της πατρίδας μας.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τους ναυτικούς, τους ναυτεργάτες που πρέπει να επαναπατριστούν. Λόγω της πανδημίας, είναι μήνες τώρα σε λιμάνια και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αυτοί και οι οικογένειές τους. Επίσης, αυτό το ζήτημα δημιουργεί και το πρόβλημα να μην μπαρκάρουν οι ναυτεργάτες που βρίσκονται εδώ και να βρίσκονται πλέον μαζικά στην ανεργία, να μη μπορούν να επιβιώσουν και άρα πρέπει η κυβέρνηση να δει ένα τουλάχιστον στοιχειώδες επίδομα για να μπορούν να επιβιώσουν.

Το δεύτερο ζήτημα που του έθεσα, μετά τη συνάντηση που είχα μάλιστα χτες με την Επιτροπή των Συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών, των ομογενών από την Αλβανία, είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η προεκλογική δέσμευσή του για κατάργηση του άρθρου 7 του νόμου Κατρούγκαλου, που ουσιαστικά βάζει σοβαρά εμπόδια στο να παίρνουν την εθνική σύνταξη που δικαιούνται οι ομογενείς από την Αλβανία, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου -που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση- και προβλέπει για τους υπερήλικες ομογενείς από την Αλβανία να παίρνουν ένα επίδομα».

«Και τέλος του επισήμανα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση αυτήν τη στιγμή, που προβλέπει μείωση χρεών, μείωση τόκων δανείων κ.λπ., έτσι ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης ανακούφιση.

Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θέσαμε μαζί με άλλα προβλήματα που αφορούν εργαζόμενους, όπως τους πρώτην εργαζόμενους της “Ελευθεροτυπίας” ή άλλα τέτοια ζητήματα, που θα τα πούμε και θα τα αναλύσουμε και στην πορεία» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Ενημερώθηκα από τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα. Υπάρχει μια ψυχραιμία και μια αισιοδοξία, για όσα συμβαίνουν σήμερα», ανέφερε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη, ο γενικός γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εκ μέρους του ΜεΡΑ 25», συνέχισε, «θύμισα στον πρωθυπουργό -και θυμίζω και στους πολίτες- ότι σήμερα είναι η 46η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Αυτό έχει σημασία, γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως έγινε λόγω της κυπριακής τραγωδίας, την οποία έφεραν οι εθνικιστικές επιλογές ενός ξενοκίνητου καθεστώτος, το οποίο άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην τουρκική κατοχή. Από τότε μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει γίνει μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, ενώ η Ελλάδα φθίνει με το “ναι σε όλα” στις διάφορες τρόικες. Για μας στο ΜεΡΑ25, είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση με την κυρία Μέρκελ, το Βερολίνο να συμμετέχει ενεργά σε αυτό και με τον κύριο Μακρόν να θέλει τον δικό του ρόλο, στοχεύουν σε μια επιδιαιτησία, στοχεύουν στο να σύρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, σε μια διαπραγμάτευση με ατζέντα που θα έχουν εκείνοι συνδιαμορφώσει με τον Ερντογάν» εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως ανέφερε, εξέφρασε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του και εξήγησε: «Στο ΜεΡΑ 25, και είναι κάτι που είπα στον πρωθυπουργό, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν δυο κινήσεις:

Πρώτον να χαράξουμε εμείς τις πραγματικές κόκκινες γραμμές μας. Να επιλέξουμε ποιες είναι οι “Θερμοπύλες” στις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε την τελευταία πνοή της κάθε γυναίκας και του κάθε άνδρα. Γιατί εάν δεν έχουμε κόκκινες γραμμές, είτε είναι η διαπραγμάτευση στο Eurogroup είτε είναι με τον κ. Ερντογάν, πηγαίνουμε από τη μία συνθηκολόγηση στην άλλη. Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει μια περιφερειακή διάσκεψη των χωρών που βρέχονται από την ανατολική Μεσόγειο περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, για να ξεκινήσει ένας περιφερειακός διάλογος για τη χάραξη ΑΟΖ και την επίλυση διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια σύσκεψη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, χωρίς καμία επιδιαιτησία θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και θα ήταν ένας προπομπός για έναν θεραπευτικό διάλογο στα ελληνοτουρκικά. Στο δίλημμα πόλεμος ή συνεκμετάλλευση το ΜεΡΑ 25 απαντά ξεκάθαρα. Ούτε πόλεμος, ούτε συνεκμετάλλευση. Για το ΜεΡΑ 25, η Μεσόγειος και το Αιγαίο, πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και κοινής πράσινης ευημερίας».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version