Τετάρτη, 17 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η «ακτινογραφία» της συνάντησης – Στόχος να μπουν σε «βαθιά θέματα» άμεσα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η «ακτινογραφία» της συνάντησης – Στόχος να μπουν σε «βαθιά θέματα» άμεσα

Η ηρεμία σε αέρα και θάλασσα στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στον Τούρκο Πρόεδρο για το Κυπριακό.

Tη διάθεση να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επαναβεβαίωσαν Μητσοτάκης και Ερντογάν, στο σύντομο τετ α τετ που είχαν χθες (10.07.2024) στις 23:00 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον.

«Αμοιβαίο το όφελος από το κλίμα ηρεμίας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συμφώνησαν ότι είναι αμοιβαίο το όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Παρ’ ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα εκτιμά πως είναι πολύ σημαντικό ότι τους τελευταίους 16 μήνες υπάρχει ηρεμία σε αέρα και θάλασσα, ότι προχωρούν απρόσκοπτα η θετική ατζέντα (οικονομικές, εμπορικές σχέσεις κ.α.) και τα Μ.Ο.Ε., ενώ στα θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης μετρά και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό αλλά και τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές σε Τούρκους πολίτες προκειμένου να ταξιδεύουν στα νησιά του Αιγαίου, με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας.

Στόχος, όχι πολύ μακριά στο χρόνο, Μητσοτάκης και Ερντογάν να περάσουν και σε πιο βαθιά θέματα. Η Ελλάδα, σταθερή στη θέση της, ξεκαθαρίζει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Μητσοτάκης: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Στο σύντομο τετ α τετ, και με φόντο την τελευταία πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει ξανά ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη – σόου που σχεδιάζει στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου, επέτειο εισβολής στη Μεγαλόνησο – ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

Πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη, ήταν το μήνυμα του Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση πάντα τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο

Μητσοτάκης και Ερντογάν έδωσαν ξανά ραντεβού, αυτή τη φορά τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, η Άννα – Μαρία Μπούρα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Επόμενος σταθμός η Νέα Υόρκη

Σήμερα, με το πέρας της τριήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), το Κυπριακό αλλά και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις