Το… restart στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έγινε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, πριν από δύο μήνες, και το απόγευμα της Τετάρτης (20.09.2023), στη δεύτερη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη στροφή 180 μοιρών που έχει κάνει στην εξωτερική πολιτική του, μετά την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία της γειτονικής χώρας.
Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο “Τουρκικό Σπίτι”, δηλαδή στην έδρα της διπλωματικής αποστολής της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά, παραπάνω από όσο είχαν προγραμματίσει τόσο η ελληνική, όσο και η τουρκική πλευρά.
Ήταν λίγο μετά τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), όταν οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία, πλαισιωμένοι από πρόσωπα “κλειδιά” των κυβερνήσεων τους, και οι πόρτες… έκλεισαν. Στις 19.10, το τετ α τετ ολοκληρώθηκε και πολύ σύντομα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κοινό ανακοινωθέν για όσα αποφάσισαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενδεικτικό του καλού κλίματος, που επιβεβαιώνεται, επίσης, από την άμεση ανάρτηση που έγινε στον λογαριασμό του Τούρκου προέδρου στο Twitter.
“Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», έγραψε.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/kvf8TAWAKJ
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 20, 2023
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό, ότι τουρκικά ΜΜΕ, έκαναν λόγο από πολύ νωρίς για “ζεστό και φιλικό κλίμα”, σε αντίθεση με άλλες φορές, που απέφευγαν να αναφέρουν τέτοιου είδους λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την συνέχεια. Το κλίμα ήταν επίσης θετικό και διαπιστώθηκε ειλικρινής διάθεση για συνέχεια και αποκλιμάκωση, ενώ όσον αφορά στα επόμενα βήματα, η επόμενη συνάντηση στην Θεσσαλονίκη θεωρείται ευκαιρία για την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν μπορούν να συζητήσουν τίποτα έξω από το καθορισμένο πλαίσιο των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο Κυπριακό. Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός -σύμφωνα με πληροφορίες- επισήμανε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι πρέπει να πάψουμε να έχουμε βάρκες στο νερό.