Στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση», στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης για την επίλυση αυτού του σύνθετου προβλήματος το οποίο δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό.
Χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα το δημογραφικό την οποία εμείς πρέπει να απενεργοποιήσουμε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό. Τόνισε ακόμα ότι το θέμα αυτό είναι πάνω από τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία και αποτελεί επείγουσα πολιτική προτεραιότητα ορμητικά στον δημόσιο διάλογο.
«Η πιο φλέγουσα διάσταση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν είναι η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος αλλά ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός. Είναι η μείωση των κοινωνικά ενεργών πολιτών», υπογράμμισε.
«Δεν είναι απειλή της ταυτότητάς μας αλλά για την υπονόμευση της ταυτότητας του τόπου να παράγει πλούτο».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι χάσαμε ένα πλούσιο δυναμικό με την μετανάστευση νέων ανθρώπων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό.
Για την διάσταση της γήρανσης, τόνισε ότι πριν από 50 χρόνια το 1962 μόλις το 8% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών. Το 26% ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία της γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί. «Αυτό σημαίνει ότι γερνάμε και λιγοστεύουμε. Μόνο αν δούμε κατάματα την απειλή θα τον αντιμετωπίσουμε».
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι το φυσικό ισοζύγιο θανάτων προς γεννήσεις θα μείνει αρνητικό έως το 2045.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο μέλλον θα εξασφαλιστεί προσιτή στέγη για τους νέους ανθρώπους καθώς το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού έχει ανεβεί σημαντικά και λειτουργεί αποτρεπτικά νέα ζευγάρια να μείνουν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι και έτσι να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικογένεια.
Είπε ακόμα ότι στην τελική ευθεία είναι η επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα αλλά και η στελέχωση των μονάδων υγείας των νησιών με παθολόγους και παιδίατρους.
Μίλησε επίσης για ένα κεφάλαιο που πρέπει να ανοίξει χωρίς προκαταλήψεις: την ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών.
«Υπάρχει έλλειψη χεριών στον κατασκευαστικό τομέα και στον τομέα της οικοδομής αλλά και της συγκομιδής γιατί λείπουν από την χώρα εργατικά χέρια», είπε και συνέχισε: «Κυρίως όμως η ώριμη ένταξη αλλοδαπών στην κοινωνία θα μας βοηθήσει όλους και έχουμε την θετική εμπειρία την ένταξη των Αλβανών μεταναστών που πλέον η δεύτερη γενιά τους έχει ως πατρίδα την χώρα μας».
«Μια χώρα μεσήλικων που γεννά λίγα παιδιά οφείλει να ανανεωθεί με πιο νέους ανθρώπους, εκείνους που ασπάζονται τις αξίες της και είναι πρόθυμοι να δημιουργήσουν οικογένειες και τις οποίες θα μπορούν να συντηρήσουν. Είναι αναγκαίο, επίκαιρο, και κρίσιμο, είπε να ανοίξουμε την συζήτηση αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία και πάνω απ’ όλα έχοντας εθνική αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που διαπερνά ακέραιος την ιστορία φωτίζοντας τους αιώνες», είπε ακόμα.