Site icon NewsIT
23:01 | 17.10.24

Μητσοτάκης για εθνικά θέματα και Αντώνη Σαμαρά: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

Μητσοτάκης για εθνικά θέματα και Αντώνη Σαμαρά: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια
Newsit Newsroom

Σκληρή απάντηση σε όσους του ασκούν κριτική για τον διάλογο με την Τουρκία αλλά και σχόλιο για όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής.

«Επιτρέψτε μου να κάνω διάκριση απόψεων ανάμεσα σε αυτές του κ. Σαμάρα και των υπολοίπων φωνών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο.

Τώρα, όμως, αφήνω στην άκρη αυτό το θέμα. Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;

Αναρωτιέμαι: Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;

Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για «πατριώτες της φακής». Και, εν πάση περιπτώσει, σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν το 2019. Και το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν.

Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι.

Η Ελλάδα, λοιπόν, και σε αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια.

Για μεταναστευτικό: Η Ευρώπη έχει έρθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις

Για το πώς πήγε η Σύνοδος και πού καταγράφηκαν διαφωνίες για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για τα συμπεράσματα στο μεταναστευτικό είναι πολύ θετική εξέλιξη. Η Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δίνοντας σημασία στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολωνία με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Λευκορωσία και την Ρωσία, η Ελλάδα τα αντιμετώπισε πρώτη. Δείχνουμε πλήρη συμπαράσταση σε μια χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Αυτά τα χρόνια όμως η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ένα αυταπόδεικτο συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα ίδια τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση η οποία εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα. Ότι δεν είναι  δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ. Και αυτό που συμπληρώνουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Εμείς πρέπει να καθορίζουμε ποιοι μπαίνουν στην ΕΕ αλλά όποιος δεν δικαιούται άσυλο πρέπει να επιστρέφει στην χώρα προέλευσής του.

Δώσαμε την εξουσιοδότηση στην Κομισιόν να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση που εξυπηρετεί και τις ελληνικές θέσεις».

Για την περίπτωση της συμφωνίας Ιταλίας – Αλβανίας και αν θα άλλαζε η νομοθεσία αν θα συμφωνούσε, είπε:

«Να ξεκαθαρίσουμε τι  κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία. Είναι μια καινούρια και ενδιαφέρουσα λύση για τις περιπτώσεις μεταναστών που συλλέγονται σε διεθνή ύδατα. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα. Οι  αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασία με βάση το ιταλικό δίκαιο. Είναι μια είναι διμερής συμφωνία Ιταλίας και Αλβανίας δεν είναι μια απόφαση που έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Αυτό που έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν για τις επιστροφές υπάρχει φράση ότι θα εξετάσουμε καινοτόμες λύσεις . Μεταξύ αυτών είναι τα κέντρα εκτός ΕΕ. Επί της αρχής βρίσκω θετική την πρόταση. Όταν τις δούμε θα τοποθετηθούμε».

Για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

«Έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με Τουρκία αλλά αυτό αφορά την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία -με το λιμενικό. Οι επιστροφές δεν γίνονται με την Τουρκία δεν γίνονται και  πρέπει να επιμείνουμε. Δεν είμαστε μόνο εμείς που το θίγουμε. Η Ελλάδα κάνει επιστροφές αλλά είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στατιστικά μόνο ένας στους πέντε επιστρέφει.  Σημασία ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει το πρόβλημα και λέει ότι αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη πρέπει να γυρίσεις. Μόνο έτσι θα στείλουμε μήνυμα στους διακινητές και σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Είναι η σωστή πολιτική η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια στη διάσταση αυτή την οποία συμπληρώνουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης. Αν μπεις παράνομα στην ΕΕ πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησες. Αυτό είναι το νόημα της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ. Το κεφάλαιο αυτό ήταν εκτός συζήτησης. Δεν είμαι αντίθετος σε καμία καινοτόμα πρόταση πρέπει να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί».

Για την ακρίβεια

Για το θέμα της ακρίβειας και την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αν συζητήθηκε το θέμα της ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν λέγοντας:

«Η επιστολή είχε αποτέλεσμα υπάρχει παράγραφος στα συμπεράσματα με σαφή εντολή να διερευνηθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας για δυο μήνες σε όλη την Ευρώπη. Οι στρεβλώσεις αυτές δεν εξηγούνται εύκολα.

Είναι παράξενο για 2 μήνες μια ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης να πληρώνει αυξημένες τιμές ρεύματος πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια αγορά χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου. Το αίτημα μας δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση».

Για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δις και τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είπε:

«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Η ΕΛΣΤΑΤ προχωρά σε αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη είναι υψηλότερη από αυτή που γνωρίζαμε και είχε αποτυπωθεί.

Δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική απλά αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει αναπτυξιακή δυναμική όχι μόνο από κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις και είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως του χρέους».

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version