Πολιτική

Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων: Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς – Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό

Για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου και θα ψηφιστεί σήμερα, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τη φράση «αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου»,  ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε όλο το Σώμα της Βουλής, μίλησε για μία αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο, μία “μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν, σημείωσε με έμφαση ότι με το νομοσχέδιο… “επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που υπάρχουν και ζουν με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε το ισχύον πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δεν καθιερώνουμε Γονέα 1 και Γονέα 2. Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο”.

Το μήνυμα στους διαφωνούντες «γαλάζιους»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαίτερα και στους βουλευτές του κόμματος του που διαφωνούν με το νομοσχέδιο και ανησυχούν για τον πυρήνα της ιδεολογίας του κόμματος, παραπέμποντας τους στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ.. “Έλεγε η Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. πριν από 50 χρόνια, “να θεωρεί τους πολίτες ίσους απέναντι στους νόμους, με ίσα δικαιώματα, να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε ότι είναι χρήσιμα και να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και εξελισσόμενες συνθήκες””. “Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του  Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αν θέλουμε σε αυτή την αίθουσα να εκπροσωπούμε όλους τους ‘Έλληνες” δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κ. Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, απευθύνθηκε και στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση και ότι η συντήρηση δεν πρέπει να μετατρέπεται σε δόγμα. “Αυτή είναι η διαφορά η δική μας που κάνει μια συντηρητική παράταξη, αληθινά προοδευτική” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό “έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης”.

Κ. Μητσοτάκης προς Εκκλησία: «Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»

Με τη φράση: “‘ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς” απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και στην Εκκλησία, η οποία αντιδρά στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. “Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών. Το κράτος οφείλει να προχωρά και στις δικές του ενέργειες, με πυξίδα το νόμο. Και σε άλλες περιπτώσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές όπως η αποτέφρωση και ο πολιτικός γάμος παλαιότερα. Τομές σημαντικές που δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή και τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός. “Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας” πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Όλη η τοποθέτηση

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» έχει προκαλέσει αναταράξεις σε όλα τα κόμματα και όλοι αναμένουν να δουν πόσοι θα είναι εκείνοι που θα υπερψηφίσουν, θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. 

Για μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα η οποία θα άρει μια μεγάλη ανισότητα μίλησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τόνισε ακόμα ότι με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει την ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα και απαιτεί το πολίτευμά μας. Για να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι και πολλά παιδιά να βρουν την θέση του τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι δυο γονείς δεν έχουν νομικά τις ίδιες δυνατότητες να τους προσφέρουν. Να τα παίρνουν από το σχολείο να συνταξιδεύουν να πηγαίνουν στον γιατρό και αν χαθεί ο ένας γονέας εκείνα να οδηγούνται σε ένα άγνωστο συγγενή ή σε ένα ίδρυμα προς αναδοχή».

Χαρακτήρισε τη σημερινή μεταρρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία και είπε ότι το περιεχόμενό της δυστυχώς θολώνει από διακινούμενους μύθους. Στέλνοντας μήνυμα στην εκκλησία, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν όλα τα κόμματα. Επιχείρησε να εξηγήσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διαχωρίζοντάς τις όπως είπε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα.

«Σε όσους λένε ότι θα μπορούσαν τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης απάντησαν ότι θα υπήρχαν δυο παράλληλοι θεσμοί και θα προκαλούνταν αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις. Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ είναι μια χαλαρή σύμβαση».

Για την τεκνοθεσία και όσα διακινούνται είπε ότι έχουν σαθρά θεμέλια. «Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ δεν αλλάζει τίποτα στην υιοθεσία. Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι και είναι άσφαιρες οι προαποφασισμένες βολές τους», είπε.

Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά μίλησαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και επιστήμονες που έχουν μελετήσει διαχρονικά την ουσία της οικογένειας και απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση με τα παιδιά.

Για όσους ανησυχούν τόνισε ότι οι διακρίσεις αίρονται με το νομοσχέδιο και σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη, έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου είπε ο πρωθυπουργός.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το στίγμα δεν ταιριάζει στην κοινωνία μας και «όσον αφορά εκείνους που θεωρούν την συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικά δικό τους προνόμιο να μην συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αξιών είναι προϊόν εξέλιξης είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που την μετατρέπει σε δόγμα και αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει την δική μας παράταξη αληθινά προοδευτική».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει επί πρωθυπουργίας του στα θέματα μεταρρυθμίσεων για να αρθούν οι ανισότητες και είπε ότι το κόμμα του περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

«Τι έχετε να πείτε στην αντιπολίτευση ότι το περιοδικό που είναι ταυτισμένο όσο κανένα άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας αναβάθμισε στην 20η θέση τη χώρα μας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στους βουλευτές σας που ασχημονούν στο ευρωκοινοβούλιο κατά της πατρίδας όταν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια;» Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα μας και χαρούμενοι που κινούμαστε σε δρόμο προόδου. Η κοινωνία μας διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα περισσότερο από κάποιους πολιτικούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνομαι στους υπερπατριώτες και τους ρωτώ», τόνισε ο πρωθυπουργός: «Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν εγγράφονται στα ληξιαρχεία και δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα τι έχετε να πείτε. Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχουμε το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό».

Είπε ακόμα ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μην φορτιστεί το κλίμα πολιτικά και πως επιχειρεί να ενώσει και όχι να διχάσει.

«Οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που είναι γραφικές. Γιατί, ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν παράδοξη την παράδοση και ευτυχώς όλο το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες εκδηλώσεις και υπήρξε ωριμότητα. Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στην μισαλλοδοξία και είναι κατάκτηση όλης της κοινωνίας», σημείωσε.

Πρέπει να καταργήσουμε ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν και γι αυτό χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε στην σημερινή μεταρρύθμιση. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς πολίτης Β κατηγορίας.  

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας και εμφανώς συγκινημένος είπε ότι έχει δεχθεί πολλά μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και είπε ότι ξέρει τι έχουν περάσει τι πέρασαν και περνούν στο πέρασμα γενεών. Κρυμμένοι όταν η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι στα χωριά και τις πόλεις τους και παιδιά ενός κατώτερου θεού, Στην δεκαετία του 80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV για να γίνει τελικά διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς και ένας φραγμός ακόμα καταργείται.

Απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν από τη ΝΔ τους θύμισε τι έλεγε η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ πριν από 50 χρόνια: «Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα και να συντηρεί από την παράδοση έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και τέλος να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας εντάσσοντας τον καθένα μας στο μέτωπο του χθες ή του αύριο. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε τόνισε ότι σε αυτή την αίθουσα εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες.  

Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι αυτό σας καλώ να την μετατρέψουμε σε ένα μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στην θέση των μύθων και της παρανόησης λέγοντας ναι στην δικαιοσύνη και την ισοτιμία και όχι στην μισαλλοδοξία.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα