Site icon NewsIT

Μητσοτάκης για Γερμανία: Η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο μεταναστευτικό

12.09.2024 | 09:39
Μητσοτάκης για Γερμανία: Η μονομερής κατάργηση της Σέγκεν δεν μπορεί να είναι η απάντηση στο μεταναστευτικό

Συνέντευξη τύπου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" Συνεδριακό Κέντρο, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις κινήσεις της Γερμανίας αναφορικά με το μεταναστευτικό, σε ραδιοφωνική του συνέντευξή, στο Talk Radio.

Νέο μήνυμα στη Γερμανία, το δεύτερο μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να ανατρέψει μονομερώς την συνθήκη Σένγκεν, στέλνει ο Πρωθυπουργός. Μιλώντας στο Talk Radio, αναφερόμενος στην απόφαση του Βερολίνου για εντατικούς ελέγχους στα χερσαία σύνορα της για είσοδο παράνομων μεταναστών, κάτι που παραβιάζει την ελεύθερη διακίνηση εντός Ε.Ε., όπως προβλέπει η εν λόγω συνθήκη, αλλά και το αίτημα για επιστροφή μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου».

«Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων» πρόσθεσε. Η θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η Συμφωνία για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση του με τον Αυστριακό Καγκελάριο στη Βιέννη.

«Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε» ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε την τοποθέτησή του. «Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα».

«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη. Η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Όσον αφορά στο Λιμενικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους με αυτοθυσία και είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας για ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους. Η ενεργητική αποτροπή είναι μια αποστολή που πρέπει να επιτελεί το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version