Site icon NewsIT

Μητσοτάκης για λειψυδρία στα νησιά: «Χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις – Σύντομα ανακοινώσεις»

29.07.2024 | 12:48
Μητσοτάκης για λειψυδρία στα νησιά: «Χρειάζονται δυναμικές παρεμβάσεις – Σύντομα ανακοινώσεις»

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, στην ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και το «καυτό» ζήτημα της λειψυδρίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί της Δευτέρας (29.07.24).

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χρειάζονται δυναμικότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά, προαναγγέλλοντας ότι αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις σύντομα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την ακρίβεια εν μέσω θέρους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στην τιθάσευση τιμών».

«Καθώς πια αρκετοί συμπολίτες μας προετοιμάζονται για τις καθιερωμένες διακοπές του Αυγούστου, θέλω να γνωρίζετε ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών. Είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις που έχουμε ότι και το μήνα Ιούνιο υπήρξε μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σουπερμάρκετ.

Πιστεύω ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει και βέβαια συνεχίζουμε και με ελέγχους από πλευράς ΔΙΜΕΑ σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και ενισχύοντας περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία είναι και κατά τους νόμους επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά τα οποία οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο ίδιος έστειλε το μήνυμα πως «η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να παρέμβει, όταν καταγράφονται διαστρεβλώσεις».

«Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατά κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε.

Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Σχετικά με τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σε συνεργασία με κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους βρέθηκε εθελοντική προσφορά γιατρών για να καλύψουν εφημερίες σε διαφορά σημεία της χώρας».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η διάταξη που ψηφίζεται στη Βουλή. «Πρόκειται για προσωρινό μετρό, θα θεσμοθετηθεί νέα δέσμη κίνητρων για προσέλευση μονίμου ιατρικού προσωπικού», συμπλήρωσε.

Στο «μέτωπο» της έντασης στη Μέση Ανατολή, είπε στην αρχή της συνάντησής του με την κυρία Σακελλαροπούλου πως «θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το θάνατο αθώων παιδιών στα υψίπεδα του Γκολάν, είναι ανάγκη να υπάρχει άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Κυρία πρόεδρε θα ήθελα να ξεκινήσω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να εκφράσω τη βαθιά μου δίνει για το θάνατο αθώων παιδιών στα υψώματα Γκολάν που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη να υπάρξει στη λωρίδα της Γάζας μία άμεση κατάπαυση του πυρός η οποία προφανώς και θα συμπαρασύρει και το βόρειο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», είπε. 

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να παραμείνει απαθής σ’ αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία η οποία συντελείται στην λωρίδα της Γάζας και η οποία δυστυχώς έχει και πολλές πια παράπλευρες απώλειες και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version