- "Λάβρος" ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας - Απαντά στις δημόσιες απειλές που δέχτηκε από ηγετικό στέλεχος - "Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαι" - "Συμπαθώ τον Μπουτάρη αλλά ως δήμαρχος έχει αποτύχει" - "Η κυβέρνηση έχει υπογράψει τέταρτο μνημόνιο" - Δεσμεύτηκε για μειώσεις στον φόρο επιχειρήσεων, στον ΕΝΦΙΑ και στα μερίσματα - Δείτε σε βίντεο την συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Στην τηλεοπτική εκπομπή Ακραίως, στον ΣΚΑΪ, μίλησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ρουβίκωνας και η δράση του ήταν το ζήτημα με το οποίο ξεκίνησε η συνέντευξη, ενώ η οικονομία, το ονοματολογικό, οι εκλογές και πολλά άλλα τέθηκαν στο τραπέζι.
“Κόλαφος” ο Μητσοτάκης για τον Ρουβίκωνα
Ο αρχηγός της ΝΔ ρωτήθηκε αν φοβήθηκε από τις δημόσιες απειλές που δέχτηκε μέσω Facebook από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα.
“Όχι ιδιαίτερα”, απάντησε. Αμέσως μετά ρωτήθηκε αν νιώθει να απειλείται. “Όχι ιδιαίτερα. Δεν αισθάνομαι ότι απειλούμαι ούτε να με εκβιάζει ή να με απειλεί εμένα ή την παράταξη που εκπροσωπώ ο Ρουβίκωνας”, τόνισε.
[read4more]
Στην συνέχεια, ο αρχηγός της ΝΔ άφησε σαφείς αιχμές για κυβερνητική ανοχή στην δράση του Ρουβίκωνα: “Το πρόβλημα με τον Ρουβίκωνα είναι γενικότερο. Είναι πρόβλημα ανοχής σε μια ομάδα με σαφείς ιδεολογικές αναφορές. Ο Ρουβίκωνας προέχρεται από την μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τους γνωρίζουμε γιατί ποστάρουν δημόσια στο Facebook.
Ο κύριος που με απείλησε έχει όνομα και διεύθυνση. Ο Ρουβίκωνας έχει κάνει σειρά από βίαια χτυπήματα. Στην Τήνο κατέθεσε μήνυση ο δήμαρχος και συνελήφθησαν τα μέλη του Ρουβίκωνα από αστυνομική δύναμη 10 ανδρών. Συνελήφθησαν, δικάστηκαν, αφέθησαν ελεύθεροι βέβαια αλλά υπήρχε η πολιτική βούκληση. Στην Τήνο με 10 αστυνομικούς συλλαμβάνουμε τον Ρουβίκωνα αλλά στην Αθήνα με 30 διμοιρίες όχι”.
Μάλιστα, κατέστησε σαφές το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση: “Δεν θα αφήσω τέτοιες συμπεριφορές να συνεχίζονται. Θα εξετάσω όλα τα μέσα για να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα”.
“Ο Μπουτάρης απέτυχε”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη πως η βία χαμηλής ένταση και η βία υψηλότερης έντασης αποτελούν “συγκοινωνούντα δοχεία”. Και τόνισε πως “στα Εξάρχεια εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που ενδεχομένως καταλήξει στην τρομοκρατία”.
Κάπου εκεί η συζήτηση πήγε στην χυδαία επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για την οποία χθες, Σάββατο 26.05.2018 ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη άτομο.
Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε ότι του είναι συμπαθής, ωστόσο τόνισε: “Ως δήμαρχος έχει αποτύχει”.
Και πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστρερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου… Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας. Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών».
“Θα προσπαθήσω να επαναδιαπραγματευτώ τα πλεονάσματα”
Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στην συνέχεια στα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας. Τόνισε ότι μια κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο να κάνει επαναδιαπραγμάτευση για τα μεγάλα πλεονάσματα: “Δεν δεσμεύομαι αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω” πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα μεγάλα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της.
“Εχω ικανό για τα πάντα τον κο Τσίπρα. Το έχω ικανό να πάει στη ΔΕΘ, να φορέσει γραβάτα και να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα“, τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον.
“Έρχονται νέα μέτρα”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου υπογραμμίζοντας: “Δικαιωνόμαστε απόλυτα όταν λέμε για τέταρτο μνημόνιο. Έρχονται νέα μέτρα”.
“Τα συμπληρωματικά μέτρα 5,2 δισ. ευρω δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. Είναι πρόσθετα μέτρα” σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι “αδιαπραγμάτευτη δέσμευση μου είναι η μείωση της φορολογίας. Μείωση στο φόρο για τις επιχειρήσεις στο 25% και μετά στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, μείωση φόρου στα μερίσματα. Αν έχουμε υπεραπόδοση, με τη φιλική στις επενδύσεις πολιτική μας, θα συζητήσουμε και για μειώσεις εισφορών”.
Υποστήριξε επίσης, πως “οι πολίτες που κινούνται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος θα κρίνουν τις επόμενες εκλογές” και πρόσθεσε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν στηρίζει την αστική Δημοκρατία ενώ δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών“. Υπογράμμισε ότι δεν θα μπει σε πλειοδοσία λαϊκισμού και εκτίμησε ότι οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να το κρίνουν και να το εκτιμήσουν αυτό.
Δεσμεύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον γιοα τα δημοσιονομικά, προχωρώντας σε δεσμεύσεις στο ενδεχόμενο διακυβέρνησης από την ΝΔ. “Από την στιγμή που υπάρχει δημοσιονομική υπέρβαση η όποια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα… Εγώ θα επιστρέψω χρήματα στους πολίτες από τους οποίους τα πήρε ο κ. Τσίπρας. Εχω δεσμευτεί για μείωση πρώτα στο 25% και μετά 20% στον φόρο στις επιχειρήσεις, για μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα καθιερώσω φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης είπε:«Τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα. Και είναι μέτρα που δύσκολα αλλάζουν. Μπορούμε όμως να μειώσουμε το βάρος στο διαθέσιμο εισόδημα μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι 10.000 ευρώ”.
Για το ονοματολογικό
Για το Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί αλλά προς το συμφέρον της χώρας μας. Ανέφερε ακόμη: «Εμείς βάλαμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μιλήσαμε για συμφωνία πακέτο, όχι μόνο της ονομασίας, με αλλαγή Συντάγματος και απαλειφή των αλυτρωτικών αναφορών. Πέραν αυτού θα τοποθετηθώ όταν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο όπως τοποθετήθηκα και όταν ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε ότι συζητούσε το Δημοκρατία του Ίλιντεν, που είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού».
Σε ερώτηση για το αν δέχθηκε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες απάντησε: «Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και δεν δέχτηκα πιέσεις, ούτε άφησα περιθώριο να μου ασκηθούν πιέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης με ρώτησε την άποψή μου και του την εξέφρασα. Πιστεύω στην επιλογή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό κορμό αλλά με όρους και προϋποθέσεις και όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων… Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένο όνομα… Υπάρχει μεγάλη κατηγορία Ελλήνων που τους αγγίζει το θέμα και μετά από οκτώ χρόνια θυσιών στην οικονομία δεν θα δεχθούν μία εθνική υποχώρηση».
Στο ερώτημα αν εκείνος κληρονομήσει το πρόβλημα μετά τις εκλογές, αν θα συνεχίσει από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις ή θα καταγγείλει και ξεκινήσει από την αρχή απάντησε: «Έχουμε ζήσει είκοσι χρόνια με το Σκοπιανό, θα λυθεί το θέμα όταν κρίνω ότι θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».
Φάκελος εκλογές
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, όσο νωρίτερα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές το 2016 δεν θα είχε φθάσει η χώρα στο σημείο που είναι τώρα. Θα είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο χωρίς τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποχής και τέταρτο μνημόνιο».
Διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα ότι «δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου» και πρόσθεσε: «Είναι fake news και προπαγάνδα». Ωστόσο σημείωσε ότι θέλουμε ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό δημόσιο που θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και αν περισσέψουν δημόσιοι υπάλληλοι θα απασχολούνται σε κάποιον άλλο τομέα.
Έφερε σαν παράδειγμα την Αστυνομία όπου διοικητικές υπηρεσίες μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί για περιφρούρηση. Πρόσθεσε ότι σήμερα γίνονται προσλήψεις για εκλογικούς λόγους.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σημείωσε ότι θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί.
Έβαλε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στις μεταρρυθμίσεις, και στον λαϊκισμό που εκφράζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επανέλαβε ότι εάν κερδίσει θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο με ένα νέο σύστημα που θα συνδυάζει κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα. Σημείωσε ότι συμφωνεί με το σπάσιμο της Β΄Αθηνών υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει σκεφθεί ποια θα είναι η πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές και θα έχει μπροστά του την εκλογή.
Μαρέβα και offshore
Για τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις offshore της συζύγου του είπε: «Λυπάμαι πολύ που το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε χυδαίες επιθέσεις κατά της συζύγου μου. Είναι θλιβερό και άνανδρο… Είναι κατευθυνόμενες από τα υπόγεια του Μαξίμου και δεν πρέπει ο πολιτικός διάλογος να πέφτει σε αυτό το άθλιο επίπεδο. Η σύζυγός μου κατέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας που υλοποιεί τις εργολαβίες του Μαξίμου. Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτή την πορεία (σ.σ. των πολιτικών του αντιπάλων)».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi